2013 - en foreløpig temperaturoppsummering

Startet av Jostemikk, januar 03, 2014, 21:33:22 PM

« forrige - neste »

Jostemikk

2013 et normalt år i dette årtusenet ifølge satellittmålingene/-tolkingene til Remote Sensing Systems

Med så og si helt nøytrale forhold i ENSO-landets region 3.4, ble også året rimelig nøytralt temperaturmessig, og endte opp 0,02 °C over gjennomsnittet for de tretten årene som har gått med sin niendeplass.

[attachimg=1]

Temperaturutviklingen for de første 7-8 månedene av 2014 vet vi en del om ved å titte på NINO3.4-indeksen. Den globale temperaturen følger denne rimelig slavisk med et etterslep på 7-8 måneder. Av den grunn ventes ingen store overraskelser på denne siden av sommerens fellesferie.

Verdt å merke seg er hva som skjer med utviklingen i ENSO-land nå som SST-utviklingen snur som den alltid gjør i begynnelsen av januar. De fleste gangene går temperaturen i Nino3.4 oppover mot El Niño, men en sjelden gang skjer det motsatte. Snur trenden mot en La Niña, tror jeg 2014 og 2015 vil være årene som får varmluften til å gå ut av AGW-ballongen.

Slik ser SST ut ifølge siste oppdatering:

[attachimg=2]

Det begynner å ligne på en kommende La Niña. Vi får se hva Passaten finner på av forsterkende triggereffekt. Særlig med varmtvann i vest for å skvulpe igang en ny kraftig El Niño er ikke å finne:

[attachimg=3]

http://images.remss.com/data/msu/graphics/TLT/time_series/RSS_TS_channel_TLT_Global_Land_And_Sea_v03_3.txt

http://weather.unisys.com/surface/sst_anom_new.gif

http://www.bom.gov.au/climate/enso/sub_surf_mon.gif
Ja heldigvis flere der ser galskapen; men stadig alt for få.
Dertil kommer desværre de der ikke vil se, hva de ser.

Spiren