Klimaforskning

Diskusjonsforum => Naturlige klimavariasjoner => Emne startet av: Jostemikk på august 23, 2011, 19:07:21 PM

Tittel: Velkommen til La Niña-land!
Skrevet av: Jostemikkaugust 23, 2011, 19:07:21 PM
Nå har ENSO/PDO funnet ut at det er på tide å gjøre stillehavet litt kaldere igjen, og vi har passert den magiske grensen på -0,5 (+/- 0,5 regnes som nøytralt), og med de sedvanlige måneders forsinkelse i resten av jordas temperatursystem, kan vi regne med en kald avslutning på 2011, og kjøling start på 2012. Det gjenstår selvfølgelig å se hvor sterk "Lillejenta" blir. Slik ser det ut nå, og jeg har tegnet inn et par streker, som viser den klassiske kalde pilspissen vestover, som blant annet gjør det kaldt og plaskvått i Australia, og tørt i det nordøstlige av Afrika. Ser man andre veien, så ser man årsaken til den forferdelige tørken man opplever i blant annet Texas nå i år:

[attachimg=1]

Her kan dere se trenden som har krøpet seg under -0,5:

(http://www.bom.gov.au/climate/enso/monitoring/nino3_4.png)

Denne grafen kommer fra WUWTs flotte ENSO-side (http://wattsupwiththat.com/reference-pages/enso/), og blir automatisk oppdatert, så det blir spennende å følge den utover.
Tittel: Sv: Velkommen til La Niña-land!
Skrevet av: Jostemikkseptember 05, 2011, 03:00:11 AM
Jeg holder på med et prosjekt jeg ikke helt vet hvor ender. Enn så lenge, kan jeg jo legge ut et del-resultat av dette. Jeg lagde en GIF-animasjon av NOAAs hver tredje- og fjerdedags statistikk over temperaturen ved havoverflaten. Slik ser La Niña ut i Jostemikk-film i januar, 2011:

[attachimg=1]
Tittel: Sv: Velkommen til La Niña-land!
Skrevet av: Jostemikkseptember 07, 2011, 12:02:18 PM
Her er en animasjon for august og så langt i september nå i år. Bildene jeg har brukt er lastet ned fra NOAA.gov (http://www.osdpd.noaa.gov/data/sst/anomaly/anomnight.current.gif).

[attachimg=1]

Ikke glem å se på NINO3.4 SS-INDEX i det første innlegget i denne tråden. Det oppdaterer seg automatisk. Nå har den begynt å krype ytterligere nedover.
Tittel: Sv: Velkommen til La Niña-land!
Skrevet av: Jostemikkseptember 07, 2011, 12:36:03 PM
Bare for å vise litt av forskjellen, her er fra januar 1998, det gigantiske El Niño-året. NOAA hadde litt annerledes grafikk den gang. Dette er som sagt noen prøvesmaker av noe jeg forsøker å få til. :D

[attachimg=1]
Tittel: Sv: Velkommen til La Niña-land!
Skrevet av: Jostemikkseptember 08, 2011, 01:15:32 AM
I et tidligere innlegg i en annen tråd, har jeg skrevet relativt krast om de som teller antall El Niño og La Niña. Jeg har forsøkt å forklare at det er varighet/styrke som viser om vi er i negativ eller positiv fase av ENSO/PDO. Jeg har også delt opp MEI-indexen for å forsøke å vise hva jeg mener.

Det er så viktig at alle forstår dette, at jeg gjør et forsøk til. Så får dere som har forstått dette for lenge siden heller bære over med meg. ;)

Man regner alt innenfor 0,5 til -0,5 som nøytralt. Dette er det nok mange årsaker til. For det første er det å regne ut en slik index ikke akkurat grei skuring. Det er haugevis av parametre som teller. En annen grunn til at de har satt dette midt-beltet som nøytralt, kan være av statistiske årsaker. Litt bevegelse en eller annen vei er det hele tiden.

Jeg har rett og slett fotobehandlet ENSO-indexen ved å fjerne alt som ligger innenfor denne nøytrale sonen. Da ser det slik ut:

[attachimg=1]

Jeg har som dere ser også lagt til markering ved Det store klimaskiftet i '76 (http://klimaforskning.com/forum/index.php?topic=7.msg979#msg979), og det nye klimaskiftet etter 1998.

I realiteten var det kun én La Niña i perioden 1976-1998!

Etter dette har bildet snudd, og verden har ikke blitt varmere. Og verre skal det bli. At PDO/ENSO-indexene nå er negative (ca 30 år i hver fase) er en ting. Noe annet er at vi har en annen betydelig strøm i klimasystemet, nemlig NAO, Den Nordatlantiske Oscillasjon). Under tiårene med temperaturnedgang etter andre verdenskrig, var PDO/ENSO/NAO i samstemt, negativ fase.

En slik samstemt fase, men da til positiv/varm, skjedde i 1918, som er det største, store klimaskiftet vi har i moderne tid. Jeg viser dette ved hjelp av en graf fra Climate4you.com (http://www.climate4you.com/Polar%20temperatures.htm). Jeg har lagt til vannrette, svarte linjer for å vise mer nøyaktig temperatur, og jeg har lagt til tilsvarende loddrette for å vise når dette skjedde.

[attachimg=2]

Det som er viktig her er å legge merke til at den sterkeste oppvarmingen, eller den raskeste, skjedde fra 1918 og framover. Husk at denne grafen viser temperaturen i Arktis. 70-90 grader nord. I 1918 var det sannsynligvis flere halv- og helkaotiske naturlige klimapåvirkere som tro til. Se for eksempel denne fra Atlantic Multidecadal Oscillation and Northern Hemisphere's climate variability, Marcia Glaze Wyatt, Sergey Kravtsov and Anastasios A. Tsonis (http://www.springerlink.com/content/p1275t4383874p65/):

[attachimg=3]

En annen viktig ting å legge merke til på grafen fra Climate4you er at nesten hele oppvarmingen i forrige århundre skjedde fra 1918-1938. Altså kun 20 år! Ta så en titt på oppvarmingen fram mot nåtiden. Still dere så spørsmålet: Hva er det som er så "dramatisk, meget raskt, varmere enn vi noen gang tidligere har sett" med det som har skjedd de siste 30 år?

Legg også meget godt merke til temperaturutviklingen på grafen fra Climate4you med tanke på den virkelige temperaturutviklingen på jorda. Den synes å være vesentlig bedre enn de globale temperaturgrafene diverse institutt viser verden. For husk:

Hvis det ikke har blitt varmere i Arktis de siste 80 år, må resten av verden ha blitt kaldere! Håper de som ikke har lest om dette tar seg tid til å gjøre det, og at de som allerede har lest den, kanskje kan ta en titt til? Den er her: Kaldere planet de siste 70-80 år? (http://klimaforskning.com/forum/index.php?topic=29.msg102#msg102). For bedre å kunne få forståelse av hvor lite de offentlige temperaturstatistikkene er til å stole på, les denne: Phil Jones med selvmotsigende temperaturstatistikk? (http://klimaforskning.com/forum/index.php?topic=26.msg85#msg85)

At oppvarmingen fra 1918 og framover ble oppfattet som dramatisk har jeg skrevet om i Den store oppvarmingen i Arktis etter første verdenskrig  (http://klimaforskning.com/forum/index.php?topic=8.msg30#msg30).

Det er naturlige klimavariasjoner som førte til nesten all oppvarming i dette århundret. Etter 30- og 40-tallets varmetopp, en varmetopp som norske IPCC-representanter forsøkte å stryke fra litteraturhenvisningene i AR4, Oppsummering for beslutningstakere, har vi kun opplevd en temperaturnedgang, kall det ei hengekøye i fasong, før 20 nye år med oppvarming fram til 1998, og disse skyldes ENSO/PDO/NAO etc. Og glem heller ikke sola midt opp i dette. Den kan vise seg å være dirigenten for det meste.
Tittel: Sv: Velkommen til La Niña-land!
Skrevet av: Amatør1september 08, 2011, 23:21:26 PM
Det ser ut som om du er på sporet av noe  :)

It's official: NOAA's Climate Prediction Center says La Niña is back (http://wattsupwiththat.com/2011/09/08/its-official-noaa%E2%80%99s-climate-prediction-center-says-la-nina-is-back/)
Sitat

NOAA's Climate Prediction Center: La Niña is back

La Niña, which contributed to extreme weather around the globe during the first half of 2011, has re-emerged in the tropical Pacific Ocean and is forecast to gradually strengthen and continue into winter.

Ny kald vinter i Desember-Januar-Februar?
Tittel: Sv: Velkommen til La Niña-land!
Skrevet av: Jostemikkseptember 09, 2011, 00:07:12 AM
Det var ikke så vrient å se på bildene fra NOAA at det var noe fælt som var på vei. :)

ENSO betyr ikke bare temperatur - det betyr vær!

Jeg undres så fortvilt over hvorfor media ikke forteller verdens befolkning sannheten? Hva som til enhver tid er hovedårsak til det og det været osv. Det er jo bare å logge seg inn på nettsiden til NOAA og lese selv! Se bare hva de forteller nå. Halvfete uthevinger er gjort av meg:

La Niña, which contributed to extreme weather around the globe during the first half of 2011, has re-emerged in the tropical Pacific Ocean and is forecast to gradually strengthen and continue into winter...

..."This means drought is likely to continue in the drought-stricken states of Texas, Oklahoma and New Mexico," said Mike Halpert, deputy director of the Climate Prediction Center. "La Niña also often brings colder winters to the Pacific Northwest and the northern Plains, and warmer temperatures to the southern states."...

The strong 2010-11 La Niña contributed to record winter snowfall, spring flooding and drought across the United States, as well as other extreme weather events throughout the world, such as heavy rain in Australia and an extremely dry equatorial eastern Africa....

La Niña is a naturally occurring climate phenomenon located over the tropical Pacific Ocean and results from interactions between the ocean surface and the atmosphere. During La Niña, cooler-than-average Pacific Ocean temperatures influence global weather patterns.


Jeg spør igjen: Hvorfor forteller ikke media verden om dette?

Det samme gjelder selvfølgelig politikerne. Er de ikke interesserte i sannheten? Kan de ikke stjele nok penger av folk ved hjelp av sannhet? Er de avhengige av repeterende løgner gjennom hele sin karriere? For det kan umulig komme av at opplysningene er vanskelig tilgjengelige:

NOAA's National Weather Service is the primary source of weather data, forecasts and warnings for the United States and its territories. NOAA's National Weather Service operates the most advanced weather and flood warning and forecast system in the world, helping to protect lives and property and enhance the national economy. Visit us online at weather.gov and on Facebook (http://www.facebook.com/US.National.Weather.Service.gov).

NOAA's mission is to understand and predict changes in the Earth's environment, from the depths of the ocean to the surface of the sun, and to conserve and manage our coastal and marine resources. Join us on Facebook (http://www.facebook.com/usnoaagov) , Twitter (http://www.twitter.com/usnoaagov) and our other social media channels (http://www.noaa.gov/socialmedia).


Det vil ikke være mulig for en eneste journalist i dette landet å komme i ettertid å si: "Jamen, vi visste ikke!" MSM er pill råttent!
Tittel: Sv: Velkommen til La Niña-land!
Skrevet av: Jostemikkseptember 09, 2011, 01:19:04 AM
Fra Universitetet i Duke, USA - fire filmsnutter som forklarer ENSO-systemet

Ta en titt på denne, El Niño (ENSO) Animation (http://www.duke.edu/~ts24/ENSO/). Dessverre må man ha quicktime-player, men det er link til nedlasting på filmen hvis man klikker på den for å starte.

Utrolig fascinerende! Når det kalde, meget næringsrike vannet flommer opp i forbindelse med La Niña, eksploderer livet i havet! Håper noen får tid og lyst til å se på disse fire filmene. De varer ikke mange minuttene. :)
Tittel: Sv: Velkommen til La Niña-land!
Skrevet av: Jostemikkseptember 29, 2011, 20:00:24 PM
Dette er bildet jeg la ut den 22. august:

(http://klimaforskning.com/forum/index.php?action=dlattach;topic=97.0;attach=104;image)

Slik ser temperaturkartet for havoverflaten ut nå i dag:

[attachimg=1]

Det begynner å skje noe sørover langs kysten av Alaska. Ellers verdt å merke seg er temperaturfallet i deler av Atlanterhavet.
Tittel: Sv: Velkommen til La Niña-land!
Skrevet av: Jostemikkoktober 06, 2011, 12:44:24 PM
AMSUtemps (Spencer&Christy) målinger den 5. oktober 2011 for havoverflaten (http://discover.itsc.uah.edu/amsutemps/execute.csh?amsutemps+001) er kald:

[attachimg=1]

Dette er den laveste temperaturen målt for denne datoen de siste ti år. Målingene høyere opp i atmosfæren, 14.000 fot/ca 5km (AQUA5) (http://discover.itsc.uah.edu/amsutemps/execute.csh?amsutemps+002) viser en tangering av laveste temperatur de siste ti år:

[attachimg=2]
Tittel: Sv: Velkommen til La Niña-land!
Skrevet av: Jostemikkoktober 17, 2011, 23:36:35 PM
Noe helt spesielt kan være under oppseiling i Stillehavet. Enkelte antar at man skal få en La Nina helt utenom det vanlige. Det er mange som har spekulert over den meget kraftige El Ninoen i 1998, og at denne sendte den globale temperaturen opp på et nytt og høyere nivå.

Nå mumles det altså om en helt kolossal La Nina under oppbygging. Så kald at den har sprengt rammene for grafen de bruker, og bildet er fra NOAA:

(http://www.cpc.ncep.noaa.gov/products/analysis_monitoring/lanina/images3/nino34SSTMon.gif)

http://www.cpc.ncep.noaa.gov/products/analysis_monitoring/lanina/images3/nino34SSTMon.gif

Her er ståa akkurat nå:

[attachimg=1]

Vi er allerede midt i en La Nina, men man spekulerer altså i at vi ikke har nådd halvveis i det monsteret som ser ut til å bygge seg opp.

Hvis dette skjer, og vi får en langvarig La Nina ned mot -2,5, vil vi se en solid, global nedkjøling. Jeg vet ikke hva jeg skal tro, så vi får bare følge med utover. De som spår vær og klima er jo kjent for å ha bommet tidligere. :)
Tittel: Sv: Velkommen til La Niña-land!
Skrevet av: Jostemikkoktober 19, 2011, 12:30:43 PM
Jeg har bange anelser angående denne "Alle La Ninaers mor"-spådommen nevnt i innlegget over. Det samme med Met Office sitt sesongvarsel for kommende vinter.

Det blir spennende å følge utviklingen, det er sikkert. Treffer de med varslet sitt, vil det gi et skikkelig fall i global gjennomsnittstemperatur. Bommer de, kan det hende Afrikas Horn kan få noen skikkelige regnskurer. La Nina-forhold i vintermånedene gir tørke på Afrikas Horn. I Australia er det ofte motsatt. De kan oppleve noen skikkelige flommer.

Som sagt, det blir interessant å følge utviklingen. :)
Tittel: Sv: Velkommen til La Niña-land!
Skrevet av: Amatør1oktober 19, 2011, 21:34:13 PM
Sitat fra: Jostemikk på oktober 19, 2011, 12:30:43 PM
Jeg har bange anelser angående denne "Alle La Ninaers mor"-spådommen nevnt i innlegget over.

Hva betyr det? Du tror det ikke blir så ekstremt som grafen kan gi inntrykk av? I såfall er jeg vel enig, men det kan virke som om vinteren blir bra i år også....
Tittel: Sv: Velkommen til La Niña-land!
Skrevet av: Jostemikkoktober 19, 2011, 21:44:31 PM
Hehe! Jeg blir naturlig skeptisk hvis noen spår værfenomener helt utenom det vanlige. Melder Meteorologisk Institutt 4 meter snø over Østlandet til helgen, ja da slår skeptikeren i meg inn. Og det er nesten et slikt varsel de har kommet med angående La Nina-utviklingen. De spår oss rett tilbake til en ny, liten istid. Hmmm... ???

Det er jo klart at det kan skje. Jeg har jo lagt ut historien som iskjerneprøvene på Grønland fortalte oss. At skillet mellom ei ordentlig istid og en mellomistid kan skje lynende raskt. Men så var det skeptikeren i meg...

Det ser ut til å bygge seg opp en hei dundrende negativ PDO nordøst i stillehavet. Se opp mot Alaska-kysten. Så akkurat der ligger det kanskje til rette for noe ekstraordinært. Det blir nok godt skiføre i USA. Men så er det flere ting som skal spille på lag. Blant annet Southern Oscillation. Der ligger det ikke an til noe ekstraordinært det jeg har klart å finne ut.

Mildere England og Norge denne vinteren? Et kaldere Arktis? En AMO som kommer med de første varslene om hutrende år?

Fy flate som jeg spekulerer og synser her. Kunne kanskje hatt en fremtid som hovedforfatter i IPCC? ;D (Eller spåkjerring på tivoli?)
Tittel: Sv: Velkommen til La Niña-land!
Skrevet av: Jostemikkoktober 24, 2011, 15:47:35 PM
Her er SST for september og oktober, presentert som GIF-bilde.

[attachimg=1]

Bildene jeg har brukt er fra NOAA (http://www.osdpd.noaa.gov/ml/ocean/sst/anomaly.html), der det er mulig å se slike animasjoner, men da mangler de høye breddegradene.
Tittel: Sv: Velkommen til La Niña-land!
Skrevet av: Jostemikknovember 01, 2011, 00:00:32 AM
AMSU Channel 5-satellitten har de siste dagene vist de laveste temperaturene som er målt de siste 10 år:

[attachimg=1]

Her i en forstørret versjon:

[attachimg=2]

Roy Spencer har et innlegg (http://www.drroyspencer.com/2011/10/brrr-the-troposphere-is-ignoring-your-suv/) om en av den andre høydene målt i troposfæren, AMSU channel 6:

Brrr...the Troposphere Is Ignoring Your SUV

(http://www.drroyspencer.com/wp-content/uploads/AMSU-ch6-global-10-29-2011.png)

Når man også tar i betraktning at den satellitten som målte Sea Surface-temperaturen har gått føyka, men rakk å måle rekordlave (siste 10 år, siden den startet opp) temperaturer, kan man undres over om ikke mye av varmlufta har gått ut av ballongen de siste månedene.
Tittel: Sv: Velkommen til La Niña-land!
Skrevet av: Jostemikknovember 03, 2011, 00:12:04 AM
Det er merkelig hvordan temperaturen stuper.

[attachimg=1]
Tittel: Sv: Velkommen til La Niña-land!
Skrevet av: Jostemikknovember 09, 2011, 20:02:12 PM
Nå er vi inne i den tredje uka med global temperatur på det laveste nivået vi har hatt på mange år. (http://discover.itsc.uah.edu/amsutemps/execute.csh?amsutemps+002)
Tittel: Sv: Velkommen til La Niña-land!
Skrevet av: Jostemikknovember 30, 2011, 23:19:43 PM
Hvis ikke noe usedvanlig skjer, har vi nå 1 måned igjen før La Ninaen som gjør det kjølig akkurat nå, når sin ende. I sjeldne tilfelle, kan den snu i februar.

Det er derfor svært mye som tyder på at de skremme-varslene som ble publisert av diverse institusjoner om en kommende monster-La Nina var akkurat det jeg nevnte, noe å være særdeles skeptisk til.

Men den skal tross alt fortsette å kjøle lenge framover. Det er ca 3-4 måneders forsinkelse mellom laveste La Nina-måling, og utslaget på den globale temperaturen. Det betyr temperaturer under gjennomsnittet for dette årtusenet vil vedvare framover mot midtsommer 2012, da vi vil være i nøytralt ENSO-land, eller kanskje oppleve en gjennomsnittlig El Nino, og atter en kald forvinter i Norge 2012. Den som lever får se! :)

Angående en global temperatur under gjennomsnittet for dette årtusenet så vil den fortsette å klemme trenden nedover, og kraftig bort fra gjennomsnittet av klimamodellene. Jeg vet jeg har skrevet om dette mange ganger tidligere, men en god ting, totalt feilslåtte klimamodeller, kan ikke nevnes for ofte.

Vi tar en titt på vårt årtusens globale temperatur:

(http://woodfortrees.org/graph/hadcrut3gl/from:2000/plot/hadcrut3gl/from:2000/trend/plot/hadcrut3gl/from:2000/trend/detrend:-0.22)
Woodfortrees.org (http://woodfortrees.org/plot/gistemp/from:2000/plot/gistemp/from:2000/trend/plot/gistemp/from:2000/trend/detrend:-0.22)

Ettersom trenden er flat de siste 12 år, er den samtidig et gjennomsnitt av temperaturen. Som jeg nevnte, er vi nå under snittet, og det vil fortsette et halvt års tid fremover. Legg merke til den stigende trendlinjen jeg har lagt til. Den viser det klimamodellene til IPCC spådde, og er i realiteten ikke noe annet enn en fortsettelse av trendlinjen fra 1976-2002. IPCC og deres klimamodeller har ikke, og jeg understreker ikke, tatt hensyn til globale sirkulasjonsmønstre og naturlige klimaendringer. Det er årsaken til at de nå har gått skoene av seg så til de grader.

Det mest bemerkelsesverdige nå er at de så smått har innrømmet naturlige variasjoner, der det blant annet blir mumlet surt om ENSO. ENSO kan i følge mainstream være årsaken til at den globale temperaturen har flatet fullstendig ut, og sågar sunket de siste 10 år. Det de burde nevnt i samme åndedrett, er selvfølgelig det for dem svært beklagelige faktum at hvis naturlige klimavariasjoner kan føre til utflating eller kaldere planet, da kan de også ha spilt inn i den oppvarmingen vi hadde fra 1976.

Dette er et uhyggelig skarpslipt våpen å bruke i tiden framover, husk det!

Jeg avslutter med en graf bare for å vri kniven rundt i såret i AGW-ernes rygger. Ettersom IPCC påstår at temperaturen skal stige 0,2 grader i tiåret i begynnelsen av dette årtusenet, la oss se på det de 10 siste år, med innlagt trendlinje, og ei linje som viser hva klimamodellene spådde. Forskjellen er humoristisk stor!

(http://woodfortrees.org/graph/hadcrut3gl/from:2002/plot/hadcrut3gl/from:2002/trend/plot/hadcrut3gl/from:2002/trend/detrend:-0.3)
Woodfortrees.org (http://woodfortrees.org/plot/hadcrut3gl/from:2002/plot/hadcrut3gl/from:2002/trend/plot/hadcrut3gl/from:2002/trend/detrend:-0.3)
Tittel: Sv: Velkommen til La Niña-land!
Skrevet av: Jostemikkdesember 01, 2011, 01:34:47 AM
Lucia - The Blackboard - La Nina drives HadCrut NH/SH 13 month mean outside 1sigma model spread (http://rankexploits.com/musings/2011/la-nina-drives-hadcrut-nhsh-13-month-mean-outside-1sigma-model-spread/) har et flott innlegg om klimamodellenes skrale treffsikkerhet. Les innlegget hvis dere har lyst til å lære litt av henne. Jeg legger ut grafen hun har lagd:

[attachimg=1]
Tittel: Sv: Velkommen til La Niña-land!
Skrevet av: Jostemikkdesember 01, 2011, 13:15:58 PM
Jeg skrev dette to innlegg opp i tråden:

Det mest bemerkelsesverdige nå er at de så smått har innrømmet naturlige variasjoner, der det blant annet blir mumlet surt om ENSO. ENSO kan i følge mainstream være årsaken til at den globale temperaturen har flatet fullstendig ut, og sågar sunket de siste 10 år. Det de burde nevnt i samme åndedrett, er selvfølgelig det for dem svært beklagelige faktum at hvis naturlige klimavariasjoner kan føre til utflating eller kaldere planet, da kan de også ha spilt inn i den oppvarmingen vi hadde fra 1976.

Dette er et uhyggelig skarpslipt våpen å bruke i tiden framover, husk det!


I dag ser jeg til min store glede at Tallbloke nevner det samme (http://tallbloke.wordpress.com/2011/12/01/the-burning-question-about-global-warming/#more-3661). Nøyaktig det samme:

The burning question about global warming

For the last five years I've been asking the same question about global warming. It never gets answered.

When I ask this question of people who promote or subscribe to the hypothesis that extra co2 in the atmosphere is the cause of the late C20th warming, they either answer a different question, change the subject or don't answer at all.

So come on you warmies, I know from the logs that you keep an eye on this blog, so riddle me this:

If natural variability during it's negative phase in the C21st is capable of balancing the forcing you claim for the increase in co2 since 1940, then how much did it contribute to the warming during it's positive phase in the late C20th?
Tittel: Sv: Velkommen til La Niña-land!
Skrevet av: ConTraridesember 01, 2011, 13:20:29 PM
Sitat fra: Jostemikk på desember 01, 2011, 13:15:58 PM
Jeg skrev dette to innlegg opp i tråden:

Det mest bemerkelsesverdige nå er at de så smått har innrømmet naturlige variasjoner, der det blant annet blir mumlet surt om ENSO. ENSO kan i følge mainstream være årsaken til at den globale temperaturen har flatet fullstendig ut, og sågar sunket de siste 10 år. Det de burde nevnt i samme åndedrett, er selvfølgelig det for dem svært beklagelige faktum at hvis naturlige klimavariasjoner kan føre til utflating eller kaldere planet, da kan de også ha spilt inn i den oppvarmingen vi hadde fra 1976.

Dette er et uhyggelig skarpslipt våpen å bruke i tiden framover, husk det!


I dag ser jeg til min store glede at Tallbloke nevner det samme (http://tallbloke.wordpress.com/2011/12/01/the-burning-question-about-global-warming/#more-3661). Nøyaktig det samme:

The burning question about global warming

For the last five years I've been asking the same question about global warming. It never gets answered.

When I ask this question of people who promote or subscribe to the hypothesis that extra co2 in the atmosphere is the cause of the late C20th warming, they either answer a different question, change the subject or don't answer at all.

So come on you warmies, I know from the logs that you keep an eye on this blog, so riddle me this:

If natural variability during it's negative phase in the C21st is capable of balancing the forcing you claim for the increase in co2 since 1940, then how much did it contribute to the warming during it's positive phase in the late C20th?


Neineinei. Naturlige variasjoner har tariffavtaler som alle andre, og der står det at i perioder med temperaturstiging, har de fellesferie.
Tittel: Sv: Velkommen til La Niña-land!
Skrevet av: Jostemikkdesember 02, 2011, 14:11:09 PM
Litt om den voldsomme La Ninaen ekspertene truet med for kort tid siden

Som tidligere nevnt, jeg var skeptisk. Nå har da også ekspertene og deres modeller moderert seg en smule, men de er allikevel ute av kurs. Hva dette kommer av vet jeg ikke. Her er min oppfatning av saken, og jeg advarer, dette kommer fra en ikke-ekspert.

De spådde en La Nina helt ned mot -3. Jeg tok dessverre ikke vare på den spådommen, da bildet jeg la ut var et gif-bilde, som hele tiden oppdateres. De har nå moderert seg, og snittet av alle modellkjøringene ligger på -2:

[attachimg=1]

Gjennomsnittet av modellene forteller at laveste temperatur skal skje utover i mars måned 2012. Er det vanlig at bunnivået skjer på det tidspunktet?

Vi tar en titt på statistikken for Nino 3.4:

[attachimg=2]

La Nina-episoder når sitt bunnivå ved årsskiftet, og sitt toppnivå midtsommers. Nesten som ei klokke, eller skulle jeg sagt kalender? La Nina er en nedkjølingsperiode som varer ca 6 måneder. Hver eneste gang. Spørsmålet er om den vil fortsette oppover etter ca 1. juli og utvikle seg til en El Nino, eller om den da atter vil snu i rimelig nøytralt område, og utvikle seg til en trippel-La Nina, noe som er svært uvanlig.

Mitt tips: Denne La Ninaen vil nå sitt bunnivå på ca -1 rundt nyttårstider, og vil deretter stige fram mot ca 1. juli. Om den derfra fortsetter stigningen og utvikler seg til en El Nino, eller om den atter vil snu, er vanskelig å si noe om. Jeg vil tro at vi vil få en El Nino utover sensommer og høst 2012, der havet atter vil kvitte seg med varme oppmagasinert under den dobbel-dip La Ninaen vi nærmer oss bunnivået på nå. Men det er klart, det kunne vært spennende å oppleve en trippel-dip La Nina. Det vil gjøre vei i vellinga på temperaturstatistikken. :D

Mulige grunner til at jeg kan ta feil er sikkert mange. Kanskje først og fremst fordi klimasystemet virker svært kaotisk, og at Moder Jord rett som det er virker å ha mer enn 52 kort i stokken.

Har noen et godt tips om hvorfor ENSO slavisk følger høysommer og midtvinter?

Tittel: Sv: Velkommen til La Niña-land!
Skrevet av: Jostemikkdesember 02, 2011, 14:34:31 PM
Her er siste oppdatering om temperaturen i havoverflaten:

[attachimg=1]

En medium La Nina, en heidundrende PDO, og en synkende temperatur i Mexico-golfen, og tendenser til oppsprekking midtfjords i Atlanterhavet. Tenk dere Atlanterhavet med samme kalde farge som ENSO/PDO har nå. Det vil skje den dagen ENSO/PDO og AMO er i samstemt negativ fase.
Tittel: Sv: Velkommen til La Niña-land!
Skrevet av: Amatør1desember 02, 2011, 22:14:24 PM
Sitat fra: Jostemikk på desember 02, 2011, 14:11:09 PM
La Nina-episoder når sitt bunnivå ved årsskiftet, og sitt toppnivå midtsommers. Nesten som ei klokke, eller skulle jeg sagt kalender? La Nina er en nedkjølingsperiode som varer ca 6 måneder. Hver eneste gang. Spørsmålet er om den vil fortsette oppover etter ca 1. juli og utvikle seg til en El Nino, eller om den da atter vil snu i rimelig nøytralt område, og utvikle seg til en trippel-La Nina, noe som er svært uvanlig.

Mitt tips: Denne La Ninaen vil nå sitt bunnivå på ca -1 rundt nyttårstider, og vil deretter stige fram mot ca 1. juli. Om den derfra fortsetter stigningen og utvikler seg til en El Nino, eller om den atter vil snu, er vanskelig å si noe om. Jeg vil tro at vi vil få en El Nino utover sensommer og høst 2012, der havet atter vil kvitte seg med varme oppmagasinert under den dobbel-dip La Ninaen vi nærmer oss bunnivået på nå. Men det er klart, det kunne vært spennende å oppleve en trippel-dip La Nina. Det vil gjøre vei i vellinga på temperaturstatistikken. :D

Mulige grunner til at jeg kan ta feil er sikkert mange. Kanskje først og fremst fordi klimasystemet virker svært kaotisk, og at Moder Jord rett som det er virker å ha mer enn 52 kort i stokken.

Har noen et godt tips om hvorfor ENSO slavisk følger høysommer og midtvinter?

Ser ut til at du har begynt med sesongvarsler  ;D  Skal bli interessant å se.

Tre ting som kanskje kan være med å bestemme når ENSO snur

Mao. er det nok geologiske og astronomiske årsaker til det du observerer, vil jeg tro.
Tittel: Sv: Velkommen til La Niña-land!
Skrevet av: Jostemikkdesember 02, 2011, 22:31:02 PM
Takk for svaret, Amatør1!

Jeg har kommet med sesongvarsler de to siste år. I juli i fjor spådde jeg alle vintres store mor. For et par måneder siden spådde jeg godt med is i Arktis og tilbake til "normalt" (mildere) vinter her i Norge.

Det skal jeg ha, jeg er ikke redd for å legge hodet på blokka. Enklere å være Rasmus Benestad. Klimamodellene viser oss at om fire hundre år vil det... Snakk om å være luring. En meteorolog som har funnet ut hvordan det er mulig å spå været uten noen gang å måtte stå til ansvar for det. Skulle de visst de gamle mettene på Blindern på 70- og 80-tallet. ;D

Jeg har tittet litt ekstra nøye i kaffegruten de siste dagene, og drister meg til en spådom til. Satellittmålingene til Spencer vil oppleve at 13 månederssnittet i hans glidende trendlinje ligger rimelig midt på normalen når fellesferien starter til året.
Tittel: Sv: Velkommen til La Niña-land!
Skrevet av: Jostemikkdesember 15, 2011, 23:36:14 PM
Fordi overføringskabelen og backupsystemet begge sviktet, ble novembers oppdateing fra UHA-temperaturene til Spencer og Christy forsinket, men her er de. Stillstand i forhold til normalen, og + 0,12.

(http://www.drroyspencer.com/wp-content/uploads/UAH_LT_1979_thru_November_2011.png)

Men ta en titt på denne her (http://discover.itsc.uah.edu/amsutemps/execute.csh?amsutemps+002). Nå har virkelig varmlufta gått ut av ballongen. Så kaldt har det ikke vært på denne tiden av desember de siste 10 år. Fortsetter dette, og med tanke på etterslepet på noen få måneder fra La Nina, vil AGW-leiren oppleve noen plagsomme første måneder av 2012. Så blir spørsmålet hva som skjer i ENSO-land når vi nærmer oss høysommer. Får vi oppleve noe så sjelden som en trippel-La Nina, eller havner vi ut i et år med rimelig moderat El Nino?
Tittel: Sv: Velkommen til La Niña-land!
Skrevet av: Jostemikkjanuar 17, 2012, 01:15:42 AM
Ta en titt på Spencer og Christys satellittdata (http://discover.itsc.uah.edu/amsutemps/execute.csh?amsutemps+002).  Siste års La Nina ser ut til å ha dratt ut proppen på den globale temperaturbalja.

Huk gjerne av for 2010 når dere først er der, og klikk så på "Redraw". Skal bli spennende å høre hva Spencer har å si om dette bare han kommer hjem fra Japan. :D
Tittel: Sv: Velkommen til La Niña-land!
Skrevet av: Jostemikkjanuar 18, 2012, 01:09:23 AM
Til trøst for de som venter på at Arktis skal fryst til den Engelske kanal, kan jeg kanskje lindre lengtingen en smule med dette?

AMSU-serien til Spencer og Christy nevnte jeg så vidt i går. Her er litt til. Se hvordan temperaturen har stupt de første to ukene av 2012:

[attachimg=1]

Jeg legger ut hele grafen også, slik at man kan leke litt med tanken på hva som vil skje dette året sammenlignet med 2011, og ikke minst 2010. sistnevnte var jo "det varmeste året på 5 milliarder år.

[attachimg=2]

Akkurat nå er jorda ca. 0,7 grader kaldere enn den var på samme tid i 2010. Historisk (statistisk) blir år som starter så kaldt sjelden særlig varme. Vi har enda litt venting foran oss før La Ninaen som nå svekkes, gjør sitt fulle inntok på de globale temperaturstatistikkene.

Det er mye verre å være AGW-tilhenger enn skeptiker de neste månedene. Det kan jeg garantere! ;)
Tittel: Sv: Velkommen til La Niña-land!
Skrevet av: Telehivjanuar 18, 2012, 10:05:37 AM
Joste,

dette stemmer spot on med mine 30-års beskrivelser: det endelige klimaskiftet fra varm til kald inntrådte 2006 (jeg har aldri forstått hvorfor man maser om 1998, det fins ikke syklisk grunnlag for det heller) + de forventede års forsinkelser i havstrømmene før den nordlige halvkule responderer skikkelig slik at selv juksemålinger ikke klarer å skjule det lenger.

Jeg fikk sokker til jul, av en person i slekta som har det sikreste frosttegnet av alle: "kjenner det på gikta"  8)
Tittel: Sv: Velkommen til La Niña-land!
Skrevet av: Jostemikkjanuar 19, 2012, 15:53:06 PM
Varmt når det blir kaldt og motsatt

Dette er ikke særlig enkelt, og derfor er det spesielt viktig med kritikk av det jeg skriver nå. Misforstå ikke, det er ment opplysende, men faren for misoppfatninger fra undertegnede er stor.

Når havet kvitter seg med overskuddsvarme blir lufta varm

En enkel beskrivelse av dette er kanskje:

[attachimg=1]

Den svarte, loddrette streken er for å markere klimaskiftet i Stillehavet i 1976. Et klimaskifte som ga globale utslag. En El Nino er de berørte havområders energitømming ut i atmosfæren. Havet kvitter seg med varme, og dette varmer opp atmosfæren.

Etter en slik El Nino kommer etter hvert en La Nina. Dette er motstykket. Havet er klart for ny oppmagasinering av varme. Den varmen havet lades med under en La Nina, er varme i minus for atmosfæren. Lufttemperaturen flater ut eller faller. Dette vises godt hvis man tar en titt på global temperatur i forhold til disse fenomenene:

(http://woodfortrees.org/graph/hadcrut3vgl/from:1950/mean:12/detrend:0.7)

[attachimg=2]

Legg merke til at jeg fjernet trenden fra HADCRUT-serien. I perioden før klimaskiftet i 1976 var ENSO i negativ fase, altså flest La Nina, og styrken/varigheten på disse er verdt å merke seg.

Fra 1976 gikk ENSO i positiv fase, altså flere og kraftigere El Nino. De mer kortvarige intervallene gjør seg også utslag. Etter den kraftige El Ninoen i 1998, ble det to år med El Nina, og den globale temperaturen falt i forhold til 1998. Dette betyr i klartekst at siste års La Nina er en ny oppladning av varme i havet, og at dette før eller senere vil føre til en ny El Nino.

Hva fører til disse kort- og langvarige ENSO-variasjonene?

Isen under bena mine blir tynnere og tynnere, men jeg lar det stå til. Kortvarige ENSO-variasjoner henger muligens sammen med variasjoner i forskjellige havstrømmers påvirkning av det ekvatoriale østvest-influerte ENSO-fenomenet sammen med jordrotasjonen.

Fra Edu/webmodules/ENSO/kelvin (http://www.oc.nps.edu/webmodules/ENSO/kelvin.html):

[attachimg=3]

There are two types of Kelvin waves, coastal and equatorial, and they are both gravity driven and non-dispersive. They are often excited by an an abrupt change in the overlying wind field, such as the shift in the trade winds at the start of El Niño.

[attachimg=4]

Her er fra NASA (http://science.nasa.gov/science-news/science-at-nasa/2002/05mar_kelvinwave/):

(http://science.nasa.gov/media/medialibrary/2002/03/05/05mar_kelvinwave_resources/wave_anim_big.gif)

Above: A Kelvin wave crosses the Pacific, Dec. 8, 2001 - Mar. 3, 2002. This plot shows a 500m-deep slice of the Pacific Ocean along the equator. The warm pool is on the left, the Americas are on the right. False colors denote temperature anomalies (measured by Pacific ocean buoys) in degrees Celsius. "The warmest part of a Kelvin wave is usually 100 to 150 meters below the ocean's surface," notes Adamec...

El Niño begins when trade winds falter -- not just briefly -- but for many months. Then, says Patzert, strong Kelvin waves cross the Pacific "like a conveyor belt," depositing warm water near South America where the ocean is normally cold. This new "warm pool" alters weather all over our planet. Rains that would normally soak the western Pacific shift toward the Americas, while places like Indonesia and India become dry.


(http://kids.mtpe.hq.nasa.gov/archive/nino/elnino.GIF)

An El Nino condition results from weakened trade winds in the western Pacific Ocean near Indonesia, allowing piled-up warm water to flow toward South America.

(http://kids.mtpe.hq.nasa.gov/archive/nino/normal.GIF)

Normally, strong trade winds blow from the east along the equator, pushing warm water into the Pacific Ocean. The thermocline layer of water is the area of transition between the warmer surface waters and the colder water of the bottom.

Equatorial waves propagate to the east in the northern hemisphere, using the equator as a wave guide. Coastal Kelvin waves propagate around the northern hemisphere oceans in a counterclockwise direction using the coastline as a wave guide. These waves, especially the surface waves are very fast moving, typically with speeds of ~2.8 m/s, or about 250 kilometers in a day. A Kelvin wave would take about 2 months to cross the Pacific from New Guinea to South America.

Det var litt om de mest kortvarige variasjonene i forholdet mellom El Nino og La Nina.

Hva med syklusen på 60 år (30 kalde, 30 varme) som synes på både ENSO-index og temperaturstatistikk?

AGW-tilhengerne nekter for at denne syklusen finnes, og snart har de helt rett. Både Phil Jones og James Hansen har snart fjernet den fra historiske temperaturdata. Den norske IPCC-AR4-delegasjonen (SPM) stemte for Canadas forslag om å slette henvisningen til denne varmeperioden i AR4-rapporten. Her er et eksempel på hvordan James Hansen gjør dette:

(http://www.real-science.com/wp-content/uploads/2012/01/ReykjavikCorruption.gif)

AGW-skeptiske forskere finner i likhet med meg denne 60-års syklusen signifikant. Nicola Scafetta tilskriver planetære forhold som årsak til svingningene i sin publikasjon Journal of Atmospheric and Solar-Terrestrial Physics - Testing an astronomically based decadal-scale empirical harmonic climate model versus the IPCC (2007) general circulation climate models (http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S1364682611003385).

Årsaken til temperaturoppgangen etter Den lille istid er ikke forklart ved alt dette

Alt nevnt over er jo kun en variasjon over samme tema. Havet distribuerer temperatur, det skaper den ikke. Hvilke naturlige fenomener finnes som kan stå bak dette? Sol, skyer og refleksjon (albedo) kan forklare dette.

Skyene har sannsynligvis både en avkjølende og oppvarmende effekt etter som hvilke breddegrader de finnes, hvilke årstider de finnes der, hvilke typer skyer det er snakk om, hvilke høyde de befinner seg i, og ikke minst hvor mye det finnes av dem. De skjermer for sola, og de bremser varmetapet fra de lavere luftlag i atmosfæren.

Angående solrefleksjon er arealet av is/snø viktig. Det meste på jorda reflekterer i større eller mindre grad solstrålene, men det er variasjonen i denne refleksjonen som er av betydning for variasjon i temperaturen.

For solas vedkommende er det flere forhold å ta med i regnestykket. Disse er i mange tilfelle ikke spesielt godt forstått. Har Henrik Svensmark rett, er det to effekter å ta i betraktning. Når sola er aktiv varmer den jorda ørlite mer, og dette blir forsterket gjennom en økt beskyttelse mot kosmisk stråling. Når sola er slapp, gjør dette i seg selv temperaturen på jorda litt lavere, samt at aerosolene fra den da økte kosmiske strålingen inn i atmosfæren kan føre til skydannelse. Dette forklart med variasjoner i solas magnetfelt, som ifølge Svensmark beskytter jorda når det gjelder mengden kosmisk stråling som når inn i atmosfæren.

Varierer solaktiviteten?

Professor Robert Brown skrev dette i en kommentar på WUWT (http://wattsupwiththat.com/2012/01/09/strange-new-attractors-strong-evidence-against-both-positive-feedback-and-catastrophe/#comment-859903):

SitatNot just an 80-year long Grand Maximum (I like to capitalize it to emphasize the point:-) but the strongest one in 11,000 years! You have to go back to the beginning of the Holocene to find a time when the Sun was as active as it was in the 20th century for an extended period of time. Again, I don't know how to embed figures, but if the moderators would stick figure 17 from section 4 of:

http://solarphysics.livingreviews.org/Articles/lrsp-2008-3/

Sola har aldri tidligere i denne mellomistiden vært så aktiv som den var utover i forrige århundre. Her er hva Wikipedia forteller om de siste hundreårene:

(http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/2/28/Sunspot_Numbers.png/800px-Sunspot_Numbers.png)

Min oppfatning angående dette er at grafen fra Wikipedia viser den globale temperaturutviklingen mye bedre enn HADCRUT, GISS eller andre gjør. Og husk at inne i all denne variasjonen i solaktivitet spiller variasjonene i havsyklusene inn, og lager koblinger til de atmosfæriske forholdene som i høy grad spiller inn med tanke på vær- og temperaturforhold.

Håper alle er så høflige at dere gjør alt dere kan for å plukke dette i fillebiter. Kanskje vi til slutt kan komme til et slags skeptiker-konsensus? :D
Tittel: Sv: Velkommen til La Niña-land!
Skrevet av: Jostemikkjanuar 21, 2012, 23:03:08 PM
Det er meget interessant det som skjer i troposfæren nå.

[attachimg=1]

Jeg forstørrer litt:

[attachimg=2]

Så går vi litt høyere, faktisk opp til "Hotspot"-høyden, selv om denne grafen dekker vesentlig flere breddegrader enn over tropene.

[attachimg=3]

Temperaturene i atmosfæren er i likhet med havtemperaturene i fall. Førstnevnte nærmest i fritt fall. Det blir spennende å følge denne utviklingen de neste ukene. :D
Tittel: Sv: Velkommen til La Niña-land!
Skrevet av: Amatør1februar 02, 2012, 20:59:20 PM
UAH negativ:

UAH Global Temperature Update for January 2012: -0.09 deg. C (http://www.drroyspencer.com/2012/02/uah-global-temperature-update-for-january-2012-0-09-deg-c/)


(http://www.drroyspencer.com/wp-content/uploads/UAH_LT_1979_thru_January_2012.png)
Tittel: Sv: Velkommen til La Niña-land!
Skrevet av: Jostemikkfebruar 02, 2012, 23:06:00 PM
Flott at du la ut denne, Amatør1!

Dette betyr at 2012 starter med samme temperatur som vinteren '80. For en skremmende utvikling. CO2 er rene dynamitten. 8)
Tittel: Sv: Velkommen til La Niña-land!
Skrevet av: Jostemikkfebruar 20, 2012, 23:24:52 PM
Dramatisk globalt temperaturfall

På tide med en oppdatering om ENSO og den globale temperaturen. Etter en sterkt fallende temperatur i januar, tok temperaturen seg en midlertidig opptur, før den igjen har begynt å falle som en sten. Med de dataene UHA-satellitten til Spencer og Christy viser på sin side, er det ikke tidligere opplevd en så lav, global temperatur som nå.

Først en sammenligning med 2011, som ikke var noe heldig år for AGW-folket:

[attachimg=1]

Så en sammenligning med 2010, som jo var et såpass varmt år at det fikk de samme til å hyle ut i ren glede over hvor varm jorda hadde blitt:

[attachimg=2]

Neste graf er en sammenligning med 2008, som er det kaldeste året i tidsserien som vises:

[attachimg=3]

Så en som viser hele serien fra 2002:

[attachimg=4]

Så en liten ENSO-oppdatering

Som jeg nevnte, det ble ingen alle mødres La Nina nå i vinter. Som jeg også pekte på, bommet ekspertene/modellene fullstendig i tidspunktet for når denne La Ninaen ville nå sitt bunnivå, og nevnte januar-februar som tidspunkt. Noe som ALLTID skjer, og som skjedde også nå.

[attachimg=6]

Havets overflatetemperatur er meget kald, og mest lar jeg meg fascinere av PDOen og den Antarktiske sirkumpolare havstrømmen.

[attachimg=5]

Det blir spennende å se hva som skjer når det regner seg midtsommer. Får vi en El Nino med oppvarmende global trend utover senhøst og vinter, eller får vi en av de sjeldne trippel-La Ninaene? Smeller havet til med en slik trippel, skal det slik jeg ser det mye til at ikke AGW-fadesen får seg en uopprettelig smell. Som sagt, dette blir spennende. :D
Tittel: Sv: Velkommen til La Niña-land!
Skrevet av: ebyefebruar 21, 2012, 06:07:20 AM
Jeg ser virkelig frem til neste blogg fra Terje Wahl, på forskning.no.  ;) Han får nok med seg dette. Og der får jo debatten gå, nesten uhemmet!   8)
Tittel: Sv: Velkommen til La Niña-land!
Skrevet av: Jostemikkfebruar 22, 2012, 23:33:11 PM
Jeg er lat i kveld, og gidder ikke legge ut bilder av dette, men ta for all del en titt på Amsutemps (http://discover.itsc.uah.edu/amsutemps/execute.csh?amsutemps+002).

En ting er sikkert. Moder Jord har lite til overs for AGW-alarmisme. Har noen dratt ut proppen? Temperaturen stuper som et spett. Greit nok, som Øystein Sunde skrev og sang, alt som går ned, det kommer før eller siden opp. Men det er sikkert. Dette året blir ingen høydare for alarmismeindustrien.
Tittel: Sv: Velkommen til La Niña-land!
Skrevet av: Jostemikkfebruar 24, 2012, 23:00:23 PM
Ikke for å vri kniven rundt i AGW-såret, men...

[attachimg=1]
Tittel: Sv: Velkommen til La Niña-land!
Skrevet av: Amatør1februar 24, 2012, 23:13:42 PM
Det som er ganske spesielt i denne sammenhengen er at solflekk-tallene har vært fallende i over 3 måneder nå, mens vi etter "konvensjonen" skal bygge oss opp mot solar max.

Men Leif Svalgaard har jo allerede merket dette plottet med "welcome to solar max".... for ca 3 måneder siden....

(http://www.leif.org/research/TSI-SORCE-2008-now.png)
Tittel: Sv: Velkommen til La Niña-land!
Skrevet av: Jostemikkfebruar 24, 2012, 23:19:15 PM
Interessant, og at noe har skjedd er helt tydelig. Det er ikke bare det at den globale temperaturen har stupt. Det skiller seg så mye ut fra de siste ti års temperaturhistorikk fra AMSU at vi får håpe det ikke er instrument- eller programfeil:

[attachimg=1]

Utfra tidligere års statistikker så jeg ikke denne komme, så solflekker, eller mangel på sådanne, kan vise seg å være en god forklaring. Skulle ønske de snart ble i stand til å måle effekten av de forskjellige, naturlige svingningene snart. Skal kanskje ikke stort mer til enn litt forskningspenger til klimaforskning i stedet for AGW-forskning? Man skulle i hvertfall kunne tro at det ville hjelpe.
Tittel: Sv: Velkommen til La Niña-land!
Skrevet av: Jostemikkfebruar 29, 2012, 23:14:56 PM
Siden årsaken til hele AGW-bruduljen er den globale temperaturen, og således årsaken til hele forumet:

[attachimg=1]

Etter forrige oppdatering tok temperaturen seg en tur oppover, før den i dag stoppet litt opp. Vi har fått en meget kjølig start på 2012, og som jeg vel har nevnt, mye skal til for at første halvdel av året blir noen opptur for AGW-tilhengerne.

Jeg mistenker havet for langsomt å miste varme. Har jeg rett i det, og dette er fundert på mangel på/oppbremsing av termisk utvidelse/havstigning, samt total temperaturutflating eller solid nedgang over store deler av verdenshavet, vil de neste El Ninoer gradvis miste sin AGW-bejublede effekt, mens de neste El Ninaer vil bli direkte skremmende for dem.

Den som lever får se.
Tittel: Sv: Velkommen til La Niña-land!
Skrevet av: Jostemikkmars 17, 2012, 14:50:58 PM
Jeg fant denne saken hos Steven Goddard - Record Rain Is Completely Consistent With Permanent Drought (http://www.real-science.com/record-rain-is-completely-consistent-with-permanent-drought).

Dette handler om at flere mainstream har truet med at El Nino-tilstander vil, eller kan komme til å bli permanente grunnet vårt utslipp av CO2.

James Hansen har jo flere ganger vist en hel verden at han ikke har det minste peiling på hva ENSO handler om, og hans prediksjoner ligger på øverste hylle over klimaalarmistenes største tabber. Tenk da litt på at det er hans hav- og atmosfæremodell som legges til grunn av IPCC...

I Australia sa de under den lange, positive ENSO-syklusen at vårt CO2-utslipp ville føre til konstant tørke der i landet. Dette finnes det kanskje mer dokumentasjon på enn noe annet i klimagalskapens tidsalder. Denne "evigvarende tørken", eller rettere sagt trusselen om den, ble brukt for alt den var verdt.

Nå er det plutselig snudd på hodet. På grunn av vårt CO2-utslipp vil vi nå få flere og kraftigere La Nina, og Australia vil drukne i voldsomt regnvær som vil vare til evig tid.

Er tvangsinnleggelse kanskje beste løsning?

Klikk på linken til Goddard og les hele saken.
Tittel: Sv: Velkommen til La Niña-land!
Skrevet av: Jostemikkmars 17, 2012, 23:20:02 PM
Temperaturen har steget kraftig de siste par ukene hos Amsu-temps:

[attachimg=1]

Når jeg nevnte at det aldri tidligere var sett et slikt temperaturfall som det vi så for noen uker siden, bør jo også nevnes at oppgangen er det dobbelte. Spencer har forsøkt å forklare at de kraftige svingningene skyldes regnvær og er helt normale i dataserien. Det siste er feil. Så kraftige svingninger som vi har sett nå i år har aldri tidligere vært sett i seriene som han og Christy har presentert.

Han har jo nevnt noe om "justeringer" i måten å justere for avvik på. Kanskje den kalde starten på året ikke var så kald? Tenk da hvis oppgangen nå er reell. Da har den globale temperaturen virkelig reagert aldeles merkelig på den siste La Nina, og det er flere enn "mainstream" som må tilbake til tegnebrettet. Jeg får begynne å kladde på baksiden av alle de ubetalte regningene jeg har. ;D
Tittel: Sv: Velkommen til La Niña-land!
Skrevet av: Amatør1mars 17, 2012, 23:52:39 PM
Hypotese (a.k.a. "vill gjetning"): Svingningene har en periode på en snau måned, dvs. ikke veldig forskjellig fra Solas synodiske rotasjoneperiode, dvs. den tilsynelatende rotasjonsperioden sett fra Jorda, eller 26.24 dager.

http://en.wikipedia.org/wiki/Solar_rotation

Hvis svingningene gjentar seg med samme periode, kan jo dette være noe å tenke på.
Tittel: Sv: Velkommen til La Niña-land!
Skrevet av: Jostemikkmars 17, 2012, 23:54:26 PM
Ja, men er det noe spesielt som har skjedd nå siden de gir slike kraftige utslag?
Tittel: Sv: Velkommen til La Niña-land!
Skrevet av: Amatør1mars 18, 2012, 00:06:49 AM
Vet ikke, hvis rotasjonsperioden skulle ha noe med saken å gjøre så måtte det i tilfelle være solflekker og tilhørende lysere områder rundt disse som roterte inn og ut av syne (rundt Sola). Flekkene kan overleve flere runder. Men det er kanskje ikke helt lett å si at det er det som skjer. Forøvrig hadde vi jo en X5.4 flare den 6. Mars (http://www.youtube.com/watch?v=4xKRBkBBEP0), men den kan jo ikke forklare periodisiteten før det tidspunktet.

Som sagt, litt vill gjetning.
Tittel: Sv: Velkommen til La Niña-land!
Skrevet av: Jostemikkmars 27, 2012, 02:02:12 AM
ENSO-idexen er i nøytralt lende, svakt negativ. Overflatetemperaturen i havet ut fra ekvatorialt område i Sør-Amerika synes som over normalen.

Hva som skjer er vanskelig å forutse. NOAA og NASA er forvirret, og nevner en mulig trippel La-Nina som like mulig som utviklingen av en ny El Nino.

Overflatetemperaturen i verdens hav er lav over store områder. Litt av et kart dette her:

[attachimg=1]
Tittel: Sv: Velkommen til La Niña-land!
Skrevet av: Okularmars 27, 2012, 08:11:27 AM
Jostemikk, du spurte (for en stund sida, riktignok):

SitatHar noen et godt tips om hvorfor ENSO slavisk følger høysommer og midtvinter?

Jeg er jo ingen ekspert, akkurat, men som grafen viser:

(http://i40.tinypic.com/k1vvr8.jpg)

så topper/bunner alle fullt utviklede ENSO-episoder (El Niñoer og La Niñaer) ut i perioden nov-feb, med hovedfokus rundt des-jan. Den er grei. Dette skyldes vel rett og slett at dette er tida for høysommer på den sørlige halvkule, siden det først og fremst er havområdene i det sør(øst)lige Stillehav som 'mater' ENSO-regionen. Julitoppene opptrer i all hovedsak i nøytrale tider, på den forsøksvise veien mellom en La Niña og en El Niño, og altså under sørlig vinter.

Tittel: Sv: Velkommen til La Niña-land!
Skrevet av: Okularmars 28, 2012, 00:06:35 AM
Det er virkelig mulig jeg er på bærtur her, altså. Jeg har satt meg mer inn i ENSOs langtidsvirkning og generelle og vidtrekkende innflytelse på det globale klimaet enn i selve korttidsfluktuasjonenes dannelsesprosess. De er nå der, har jeg tenkt. Om vi ikke kan forklare de fullt ut, så forsvinner de ikke av den grunn. Men, det er klart, er man nysgjerrig anlagt, så nytter det ikke å slå seg til ro med det.

Her er min 'take' på saken:

Ved normaltilstand i Stillehavet vil et stort høytrykk i sørøst (sentrert om et havområde i nærheten av Påskeøya) sende passatvinder mot et tilsvarende lavtrykksbelte over Nord-Australia/Ny-Guinea i vest. Disse vindene trekker med seg vann og luft varmet opp av sola og samler det i den såkalte 'Pacific Warm Pool' opp mot det Indo-Australske arkipelet. Samtidig, ved å dra varmt overflatevann vestover, så legger de forholdene til rette for oppvelling av kaldere vann i øst, utenfor kysten av Peru/Ecuador. Slik finner vi en tydelig termoklin i det tropiske Stillehavet, med kjølige, tørre forhold i øst og varme, fuktige forhold i vest. (Havet er dessuten rundt 60 cm høyere i snitt i vest enn i øst på grunn av denne forflytningen av vannmasser.)

(http://i43.tinypic.com/2mc9kz5.png)

Normaltilstand i Stillehavet: Vi ser tydelig Pacific Warm Pool (PWP) i vest, termoklinen som faller fra øst til vest samt ikke minst den sonale Walker-sirkulasjonscellen, med massiv konveksjon over PWP og medfølgende overflatevinder (passater) inn mot samme fra øst.
(Hentet fra: http://en.wikipedia.org/wiki/El_Ni%C3%B1o-Southern_Oscillation (http://en.wikipedia.org/wiki/El_Ni%C3%B1o-Southern_Oscillation))

Enkelt sagt så vil passatvindene som opprettholder denne tilstanden være sterkere jo større trykkforskjellen er mellom de digre trykkcellene i øst og vest. Og motsatt. Heri ligger ENSO-fenomenets opprinnelse. Den såkalte 'Southern Oscillation' beskriver hvordan denne trykkforskjellen nokså forutsigbart (i tid) svinger mellom stor og liten. Under en La Niña er forskjellen større enn under normaltilstanden, passatvindene vil blåse med større styrke og på den måten presse det varme vannet lenger mot vest og åpne opp for sterkere oppvelling av kaldere vann i øst – termoklinen øker. En La Niña er sånn sett egentlig bare en forsterkning av normaltilstanden i Stillehavet.

(http://i41.tinypic.com/sz7w2a.png)

La Niña

I det motsatte tilfellet, når trykkforskjellen mellom øst og vest blir mindre, svekkes passatvindene som følge. Og det som skjer videre er interessant. Når passatvindene slipper opp en smule, vil det varme vannet lagret i Pacific Warm Pool kunne gli litt tilbake mot øst. Konveksjonen (Walker-cellen) forskyves med dette også naturlig noe østover. Og så har vi det gående. Ettersom passatvindene svekkes og varmtvannet glir østover, så trekkes lavtrykket/konveksjonen også videre i samme retning, passatvindenes vestgående tendens svekkes enda mer, varmtvannet glir enda lenger øst og lavtrykket forskyves samme vei. Til slutt vil passatvindene (på grunn av den voldsomme forskyvningen av Walker-cellen) faktisk reverseres over store deler av det tropiske Stillehavet, og slik kan varmtvannet fra Pacific Warm Pool fritt spre seg helt øst til Amerikas kyst. Vi har en fullt utviklet El Niño.

(http://i44.tinypic.com/2ujpbti.png)

El Niño: Legg merke til hvordan de kalde oppvellingene i øst tvinges ned og bort av det varme vannet fra vest, noe som fremmer ytterligere oppvarming. Merk også termoklinen som slakker voldsomt.

Som man skjønner, snakker vi her om en kausalitetsloop. Selv om det til syvende og sist kan virke som om det er forandringene i trykkforskjellene mellom øst og vest i Stillehavet som i bunn og grunn styrer det hele. Men hvorfor svinger så disse trykkforskjellene? De gjør det vel ikke bare etter eget forgodtbefinnende. For hva svekker et høytrykk? Høyere havtemperaturer – lettere luftmasser over (mer konveksjon). Og hva svekker et lavtrykk? Lavere havtemperaturer – mindre konveksjon. Og da må jo også det motsatte være tilfelle.

Så en El Niño ser ut til å fremme og styrke akkurat de trykkforholdene som skapte ham, akkurat som en La Niña ser ut til å framelske trykkforholdene som forårsaket henne. Hvordan så løse opp situasjonen? Hvordan reversere den?

Trykkforandringene må altså på et vis inn i loopen.

Under en La Niña vil skydekket ligge helt i vest over lavtrykksbeltet; her er vannet varmest, fordampningen og konveksjonen størst. Sola kan fritt 'steke' vannmassene i det østlige og sentrale Stillehav i denne perioden. Når vi slik til slutt en slags 'metning' i opphopningen av varmtvann mot vest, slik at termoklinen og følgelig trykkforskjellen mellom øst og vest svekkes ørlite grann, for så å sette i gang en positiv tilbakekoblingssløyfe mot nøytrale (og kanskje El Niño-)tilstander? (De av Jostemikk nevnte Kelvin-bølgene vil vel også være til hjelp her.) Det samme vil i så fall skje under en El Niño, hvor skydekket er flyttet mot øst. Havområdene i vest hamres av solinnstråling, mens de tilsvarende i øst skjermes. Det varme vannet som er spredt utover hele det tropiske sentrale og østlige Stillehav når et punkt hvor det ikke lenger kan opprettholde den høye temperaturen – overskuddsvarmen er avgitt til atmosfæren. Og så begynner sakte en positiv feedbackloop tilbake i retning La Niña.

Det er nå i hvert fall et forslag ...  :D
Tittel: Sv: Velkommen til La Niña-land!
Skrevet av: Okularmars 28, 2012, 00:13:24 AM
Jeg er ellers ikke enig i at PDO styrer ENSO på noen som helst måte. Årsakssammenhengen er nok snudd på hodet ...

PDO-indeksen beskriver tross alt ikke en utvikling i SST slik som AMO gjør for Nord-Atlanteren og NINO gjør for det sentrale Stillehav.

Tittel: Sv: Velkommen til La Niña-land!
Skrevet av: Jostemikkapril 21, 2012, 17:42:05 PM
En liten titt på satellitt-temperaturen er på sin plass. Det er ei stund siden siste oppdatering. Jeg viser AMSU-grafen til Spencer og Christy.

[attachimg=1]

Med den forsinkelsesprosessen som man vanligvis opplever i skiftet positiv/negativ ENSO, må jeg innrømme at jeg har blitt tatt på senga. Jeg trodde temperaturen ville holdt seg under eller lik som forrige års temperatur, men tok feil. Jeg spekulerer ikke over mulige årsaker her, men har noen lyst til å driste seg frampå, så klin til! :D
Tittel: Sv: Siste oppdatering fra AMSU-temps
Skrevet av: Jostemikkmai 20, 2012, 01:00:10 AM
Satellitten som bærer instrumentene Christy og Spencer bruker i sin troposfæriske temperaturserie leverer sine data hver dag, og nå når vi nærmer oss slutten av mai, tenkte jeg det kunne være på sin plass med en liten oppdatering.

[attachimg=1]

Etter en aldeles merkelig innledning på 2012 oppfører den globale temperaturen seg litt mer i takt med tidligere år. Med det sagt, må jeg innrømme at den utviklingen som har vært ikke akkurat var noe jeg så komme.

Andre halvpart av året vil influeres av hva som skjer i Stillehavet i forbindelse med ENSO. Får vi en trippel La Nina, tror jeg fortsatt vi kan få et kaldere år enn i fjor. Blir det en "nøytral" ENSO, blir det vel omtrent som i fjor, kanskje litt varmere. Men det vil fortsatt ende opp under snittet for de siste 10 år, og altså dra den lineære trenden videre nedover.

Skifter ENSO til en skikkelig El Nino, vil vi havne et eller annet sted midt mellom 2010 og 2011. Tror jeg. Det er en del enklere å svare på alt dette i slutten av desember...
Tittel: Sv: ENSO-oppdatering
Skrevet av: Jostemikkmai 20, 2012, 11:38:20 AM
Australske BOM (http://www.bom.gov.au/climate/enso/) (australske met) kommer med denne prediksjonen og tilstandsrapporten for ENSO:

SitatTropical Pacific ENSO-neutral, but warming slowly

Issued on Tuesday 8 May


Climate indicators across the tropical Pacific Ocean remain neutral (neither El Niño nor La Niña). During the past fortnight, the tropical Pacific Ocean reached its warmest state since May 2010. All major indicators of ENSO, including cloudiness, trade winds, the Southern Oscillation Index (SOI) and sea surface temperatures in the tropical Pacific, currently lie well within the ENSO-neutral range.

Climate models surveyed by the Bureau of Meteorology indicate that the tropical Pacific Ocean may continue to warm over the next six months, with some, but not all, models approaching or exceeding El Niño thresholds during the second half of 2012. No models currently favour a return to La Niña.

Her har vi modellene igjen. Ikke noe ukjent fenomen i klimasaken. BOM forteller at ingen av modellene spår en ny La Nina, noe som ikke stemmer helt hvis vi tar med alle lands prediksjoner:

[attachimg=1]

Sannelig er det en av modellene som spår en ny La Nina. Vi får som tidligere skrevet vente og se hva som skjer. Akkurat nå er det, som BOM skriver, "nøytrale" forhold i ENSO-land. De kaller det ikke El Nino (positiv), eller La Nina (negativ) før det passerer 0,5 i en av retningene. Her er WUWT's ENSO-meter, og klikk for all del på det, da kommer dere direkte til WUWT og den meget gode ENSO/SST-siden deres. Den er vel verdt et besøk:

(http://home.comcast.net/~ewerme/wuwt/elninometer-current.gif) (http://wattsupwiththat.com/reference-pages/enso/)

I skrivende stund ligger ENSO ørlite på den positive siden, og nærmer seg det de kaller en El Nino. Hvis det hele utvikler seg til en slik, altså en varmeperiode med El Nino, vil trenden fortsette å stige helt fram mot nyttårstider. Snur det hele og en ny La Nina dukker nedkjølende opp, vil dette skje fra og med nå og senest rundt juli-tider.

Mange bruker ENSO-område 3.4 som en indikator for forholdene. Der ser det slik ut nå:

[attachimg=2]

Under forrige El Nino i 2009/2010 hadde trendlinjen allerede passert 0,5 ved disse tider. Om dette er en indikasjon på at årets utvikling tvilsomt vil gi en så kraftig El Nino vet jeg ikke. Snittet av alle modellkjøringene sier nei. Årets El Nino vil stoppe på snaue 1 pluss.

Selv har jeg spådd det motsatte av modellene, og tar sikkert feil. Noen andre som tør tale Rom midt imot, eller er dere enige i modellenes prediksjoner?

Her er forresten NOAA med sin oppsummering og prediksjon, og teksten går ørlite i mot deres modellers gjennomsnitt:

[attachimg=3]
Tittel: Sv: Velkommen til La Niña-land!
Skrevet av: jarlgeirmai 21, 2012, 19:45:30 PM
Det er bare tre muligheter, El Nino, La Nina eller nøytralt.

Siden man ikke vet hvordan solen påvirker denne prosessen i detalj, er det liten grunn til å spå i modellen.
Eller predike i den, eller prosjektere som IPCC skriver et sted. Om 6 måneder vet man likevel hvordan det har gått, for da har man observasjoner å forholde seg til.

Jeg overlater til hysterikerne å spå i klimamodeller, kaffegrut og krystallkuler. Havet komme neppe til å koke i år, ikke vil det stige over hustaket mitt heller uansett hvor mye oljesand Statoil utvinner.
Tittel: Sv: Velkommen til La Niña-land!
Skrevet av: Jostemikkmai 22, 2012, 00:26:09 AM
Tenkte det kunne være interessant å ta en titt på hvordan SST ble presentert før de kastet "_new" inn i nettadressen for å presentere alt med varme farger.

[attachimg=1]

Dette første grafbildet blir værende slik, for jeg har gjort om filtypen. Legger ut en utgave til, og det blir oppdatert et par ganger i uka. Kan jo være interessant å slenge innom dette innlegget for å se på utviklingen. Hvis slikt er mulig å huske, da.

(http://weather.unisys.com/surface/sst_anom.gif)

Ikke allverdens temperatur på havets overflate for tiden. Foruten PDFPDO-området langs kysten av Russland via Beringhavet og nedover kysten av Alaska, som jo har rekordlav temperatur om dagen, er det interessant å se hva som skjer i Mexicogolfen. Det er slett ikke så sikkert vi går varme tider i møte her i nord.
Tittel: Sv: Velkommen til La Niña-land!
Skrevet av: Okularmai 22, 2012, 00:56:35 AM
Sitat fra: Jostemikk på mai 22, 2012, 00:26:09 AM
Foruten PDF-området langs kysten av Russland via Beringhavet og nedover [...]

Er det der dette hendige filformatet har sin opprinnelse, altså? Enda et mysterium løst ;D
Tittel: Sv: Velkommen til La Niña-land!
Skrevet av: Jostemikkmai 22, 2012, 01:01:07 AM
Hehe! Snakk om bom! Jeg får lete etter andre filformat heretter! ;D
Tittel: Sv: Velkommen til La Niña-land!
Skrevet av: Jostemikkmai 24, 2012, 16:24:57 PM
Nå skal dere få se et velkjent, men artig fenomen:

[attachimg=1]

Se på skillet i overflatetemperatur langs Ekvator i Atlanterhavet. Rett som en strek.
Tittel: Sv: Det nordre Stillehav
Skrevet av: Jostemikkjuni 07, 2012, 14:55:50 PM
Jeg redigerte siste oppdaterte graf om overflatetemperatur i havet. Det er spesielle saker det som nå skjer i PDO-land. Kan ikke huske å ha sett så lave temperaturer tidligere.

[attachimg=1]
Tittel: Sv: Velkommen til La Niña-land!
Skrevet av: Jostemikkjanuar 03, 2013, 15:25:22 PM
Mengder av iskaldt vann fra dypere lag av østlige deler av det tropiske Stillehavet har presset seg opp, fram og vestover. Styrkes passaten nå er vi øyeblikkelig inne i en full La Niña. Her er Sub Surface-temperaturen fra australske BOM (http://www.bom.gov.au/climate/enso/sub_surf_mon.gif):

[attachimg=1]

Overflatetemperaturen er fra UNSYS (http://weather.unisys.com/surface/sst_anom_new.gif):

[attachimg=2]

Dette vil føre til tårer og tenners gnissel fra alarmistene. Hvorfor dette alltid skjer vet jeg ikke, for det er La Niñaene som har ført til den globale oppvarmingen fram til nå. Denne trenden tror jeg er i ferd med å snu ved at oppladingen av ENSO-området ikke blir like kraftig i årene som kommer, med dertil hørende tammere El Niños, så kanskje deres tenners gnissel er mer berettiget denne gang? Den som lever får se.

Oppfører årets ENSO seg som den pleier å gjøre, vil hele det neste årets SST i NINO3.4 falle jevnt og trutt. Det blir spennende å følge responsen på troposfæretemperaturen. Jeg anbefaler alle alarmister å spise ertesuppe til frokost, lunch og middag hver eneste dag i 2013.

Med store forbehold om at jeg snakker om naturen, som ikke synes bry seg særlig om hva den har funnet på av sprell tidligere, og kanskje enda mindre om hva folk tror eller synes den bør gjøre. Legger også til at temperaturen i SST i NINO3.4 må synke litt til, og at det må vare ei god stund før man kan kalle det som nå skjer for en virkelig La Niña.
Tittel: Sv: Velkommen til La Niña-land!
Skrevet av: Jostemikkjanuar 10, 2013, 17:09:39 PM
Det ser sannelig ut for at en La Niña er i full oppblomstring. Jeg laget denne animasjonen, som viser utviklingen ved hjelp av et bilde fra og med september 2012, til og med oppdateringen nå i dag fra NOAA.

[attachimg=1]

Finner ikke naturen på et sprell, noe den jo gjør rett som det er, vil denne La Niñaen bli gradvis kaldere hele det neste året. For den som liker å grue seg i tide før det er for sent, La Niñaer lader havet med varme. Det er jo tidligere kraftige La Niñaer som har ført til den trinnvise oppvarmingen Okular har vist oss så grundig. Så spørs det da, hvor mye årets La Niña vil lade havet. Det er heri muligheten for nedkjøling i fremtiden ligger. Blir det mer skyer i forbindelse med en kommende styrking av Passaten? Den som lever får se, og når naturen hadde det esset i ermene at de kuttet hodet av El Niñoen allerede tidlig høsten 2012, kan den kanskje ta livet av denne La Niñaen også, selv om jeg tviler.
Tittel: Sv: NOAA: NINO3.4 -0,6
Skrevet av: Jostemikkjanuar 14, 2013, 21:03:37 PM
Da er det offisielt erklært. NOAA gikk i dag ut med en ny ENSO-oppdatering (http://www.cpc.ncep.noaa.gov/products/analysis_monitoring/lanina/enso_evolution-status-fcsts-web.pdf), og indikasjonsområdet av det tropiske Stillehavet som benyttes, NINO3.4, ligger nå på -0,6 °C. De erklærer allikevel at det ikke er "ekte" La Niña-forhold. Reduksjon i skydekket og styrking av Passaten glimrer med sitt fravær. Trår dette til, vil vi få se en full La Niña blomstre opp. Uten dette vil det hele klappe sammen igjen, og vi vil i realiteten oppleve det Bob Tisdale kaller en La Nada.

[attachimg=1]

[attachimg=2]

Madden-Julian Oscillationen de nevner er en konvektiv ikke-stedbunden atmosfæresirkulasjon i det tropiske Stillehavet, og jeg må med skam melde at jeg ikke kan særlig mye om denne sirkulasjonen.

Så hva skjer? Får vi en like slapp La Niña som den El Niñoen vi opplevde i sommer og høst, eller kliner resten av klimasystemet til og gir oss en reell La Niña som dropper dette årets globale temperatur nedover med flere tidels grader? Noen som drister seg?
Tittel: Sv: Velkommen til La Niña-land!
Skrevet av: Jostemikkjanuar 23, 2013, 14:48:01 PM
Ny oppdatering fra NOAA (http://www.cpc.ncep.noaa.gov/products/analysis_monitoring/lanina/enso_evolution-status-fcsts-web.pdf). Nå har alle ENSO-sonene negative verdier.

[attachimg=1]

Her er siste oppdatering om SST fra UNISYS:

[attachimg=2]

Varmeinnholdet i havet under ENSO-overflaten er fra BOM:

[attachimg=3]

Som jeg har nevnt i andre innlegg og tråder de siste dagene, er det svært mye kaldt vann på gang inn mot kysten av Sør-Amerika og opp mot overfata. Kommer dette kaldvannet opp og blir blåst vestover av en økende passat får vi en heidundrende La Nina. Den som lever får se. Dersom atte, vissom atte. NOAA selv konkluderer som de alltid gjør. Det blir i hvertfall ingen La Nina. De spår nøytrale forhold, hva nå de enn mener med det. Vi er allerede i La Nina-forhold, og NINO 3.4 står aldri stille. Den går enten opp eller ned, men når NOAAs modeller spriker i alle retninger, og NOAA alltid konkluderer med gjennomsnittet, blir verden flat som ei pannekake. Ikke at det er noe nytt, at mainstream klimaforskere påstår at jorda er flat.

[attachimg=4]
Tittel: Sv: Velkommen til La Niña-land!
Skrevet av: Spirenjanuar 25, 2013, 14:05:07 PM
Harald Yndestad 2006.

Yndestad påviser, at naturlige cycler og deres samspil har væsentlig indflydelse på klimaet og isudbredelsen i Nordatlanten.

The influence of the lunar nodal cycle on Arctic climate.

ICES Journal of Marine Science, 63: 401e420 (2006)
doi:10.1016/j.icesjms.2005.07.015

http://ansatte.hials.no/hy/climate/theClimateArticle.pdf

The dominant-wavelet cycles of 6, 18, and 74 years.
Tittel: Sv: Velkommen til La Niña-land!
Skrevet av: Amatør1januar 25, 2013, 19:40:32 PM
Hei Spiren!

Chefio har også en artikkel om samme tema: Why Weather has a 60 year Lunar beat (http://chiefio.wordpress.com/2013/01/24/why-weather-has-a-60-year-lunar-beat/)

(http://www.pnas.org/content/97/8/3814/F1.large.jpg)
Tittel: Sv: ENSO - sludderets modellverden
Skrevet av: Jostemikkjanuar 26, 2013, 22:33:32 PM
Nå har jeg ymtet litt om idiotiet som ligger bak modelltipsene til "klima"institusjonene. Kanskje på tide å vise dere hva jeg mener? Ta en titt på siste modelloppdatering fra NOAA:

[attachimg=1]

De har prestert kunststykket å ta snittet av modellkjøringer, hver for seg nå beviselig uten prediktive egenskaper, og legge dette snittet ut som ei tjukk, stiplet linje for å vise "beste estimat". Har dere sett maken? Flatt som ei pannekake fra januar til juni? Har noen sinne et eneste menneske sett en flat ENSO i seks sammenhengende måneder? Ta en titt her, og så vil jeg svært gjerne få et svar, fortrinnsvis fra en av modelljukserne hos NOAA:

[attachimg=2]

NOAA selv skriver jo hvor viktig det er at de har disse gode ENSO-modellene, slik at de kan rådgi politiske beslutningstakere om forholdene i nær framtid. Dette fordi ENSO har så stor påvirkning på været. Blæ. Som alt annet fra disse "forskerne" er det fullstendig bak mål. Verdiløst. Svindel. De er fullstendig klar over at de ikke er i stand til å predikere noe som helst, allikevel tar de seg betalt for det de gjør.
Tittel: Sv: Sviktet av Golfstrømmen?
Skrevet av: Jostemikkmai 21, 2013, 01:31:46 AM
Dette har jeg ikke sett på noen år. Det øser på med kaldt vann nordover mot våre breddegrader. ENSO ligger i svakt negativt lende, og det nordlige Stillehavet er iskaldt. Dataene fra de litt dypere vannlagene i ENSO-land viser stadig fravær av varmt vann hele veien fra WPWP til kysten av Sør-Amerika.

[attachimg=1]
Tittel: Sv: Velkommen til La Niña-land!
Skrevet av: Spirenmai 22, 2013, 08:19:34 AM
Kom mai, du skjønne milde

Tyskland: Snøen vender tilbake.

Store deler av Tyskland fikk veldig mye nedbør i Pinsen. Og det er ingen bedring i sikte.
Tvert om på fjellet er snøen  kommet tilbake, og det ventes mere regn, snø, regn, storm og som meteorologene sier mulighet for litt sol innimellom.

http://www.focus.de/panorama/welt/die-sonne-macht-sich-rar-der-schnee-kommt-mitten-im-wonnemonat-mai-zurueck_aid_995511.html
Tittel: Sv: Velkommen til La Niña-land!
Skrevet av: Jostemikkmai 22, 2013, 20:20:59 PM
Etter 5 måneder klarte jeg å finne igjen NOAA-SST. Den sluttet å bli oppdatert på WUWT sin ENSO-side, og å klikke på adressen førte ikke til noe. Vel, bare innsatsen er stor nok, de har enkelt og greit, og for hvem vet hvilke gang, gjort om nettadressene sine. Her er deres ferskeste SST, og sannelig ser det ut til at en La Niña er i full oppblomstring. Noen respons fra troposfæretemperaturen er pr. nå ikke å se, men reaksjonen kommer jo alltid for den som venter lenge nok.

[attachimg=1]

[attachimg=3]

Noe varmt vann har samlet seg på dypere vann i østre deler, og det er en slik oppmagasinering som før eller senere gir en El Niño. Særlig dramatisk ser det imidlertid ikke ut, og SST i samme område er negativ i forhold til normalen.

[attachimg=2]

SST i ENSO-land oppfører seg fortsatt snålt i forhold til hva tidligere data har å vise. Det er nesten så en kan si at den har brutt med kalenderen. Mistenker at jeg må lese meg enda mer opp på Julian Madden Oscillation, for det er mulig at det er den som skaper den tilsynelatende utakten.
Tittel: Sv: Hva skjer i ENSO-land?
Skrevet av: Jostemikkfebruar 26, 2014, 14:21:13 PM
Dette bør være interessant for alle som bryr seg om temperaturutviklingen. Den globale temperaturen (det håpløse gjennomsnittet) følger Nino3.4 slavisk noen måneder senere.

Havets overflatetemperatur fra NOAA - siste oppdatering

http://www.ospo.noaa.gov/Products/ocean/sst/anomaly/anim.html

Animasjonen under viser utviklingen nå i 2014. To måneder har gått av året, og slik ser det ut:

[attachimg=1]

De siste to ukene har overflatetemperaturen i tropiske deler av det østlige Stillehavet og tropiske område av Atlanterhavet stupt. Har passaten økt i styrke? Blåser den stadig hardere overflatevannet øst i Stillehavet vestover, og finnes mengder kaldt vann som flommer opp til overflaten langs kysten av Sør-Amerika? Vil passaten styrkes og det samme skje langs vestkysten av USA, slik at La Niñas karakteristiske V-form dukker opp og peker vestover?

I så fall kan det bli kjølig det neste året, for utgangspunktet er ganske lavt. Grafen er fra siste oppdatering hos Bob Tisdale:

http://bobtisdale.wordpress.com/2014/02/24/mid-february-2014-sea-surface-temperature-sst-anomaly-update/

(http://bobtisdale.files.wordpress.com/2014/02/nino3-4.png?w=640&h=438)

Vi får bare vente og se hvordan det utvikler seg. Kommer det en La Niña er det ikke sikkert den blir verken kraftig eller langvarig. En av indikasjonene er hvordan det står til med vanntemperaturen på forskjellig dyp i ENSO-området, og den forteller oss på en måte ja takk, begge deler:

http://www.bom.gov.au/climate/enso/

[attachimg=2]

En annen og kraftig påvirker er den nevnte passaten, eller mer korrekt, passatvindene, som kommer nordøst- og sørøstfra. Her er siste oppdateringen til BOM:

http://www.bom.gov.au/climate/enso/

[attachimg=3]

SitatTrade winds:

Strong westerly wind anomalies are present in the tropical Pacific west of the Date Line while trade winds are near-average along in the eastern half of the tropical Pacific (see anomaly map for the 5 days ending 23 February). This is the second strong westerly wind burst this year, with the first occurring between 19 and 30 January.

During La Niña events, there is a sustained strengthening of the trade winds across much of the tropical Pacific, while during El Niño events there is a sustained weakening of the trade winds.

Hva forteller SOI-indeksen?

[attachimg=4]

SitatSouthern Oscillation Index:

The Southern Oscillation Index (SOI) has continued to drop over the past two weeks as was expected. The latest approximate 30-day SOI value to 23 February is +2.6, well within the neutral range.

Sustained positive values of the SOI above +8 may indicate a La Niña event, while sustained negative values below −8 may indicate an El Niño event. Values of between about +8 and −8 generally indicate neutral conditions.

Jeg vet ikke hva som kommer til å skje, for det er så mange parametre å forstå og ha oversikt over. Hva skjer med den dypere vanntemperaturen i nordøstlige deler av Stillehavet? Hvilke knep har den sirkumpolare havstrømmen i Antarktis på lager? Vil den påvirke Humboltstrømmen, slik at den blir det kolossale oppkommet av iskaldt vann fra Antarktisk som den kan være?

Alle disse spørsmåle minner meg om Brødrene Dal-serien på NRK for 200 år siden. Følg med i neste episode! Det eneste jeg vet akkurat nå, er at overflatetemperaturen i Nino3.4 har falt de siste ukene, og at modellene spår nøytralt til positiv utvikling fram mot sommeren. Trenger jeg nevne noe om treffprosenten for disse modellene?
Tittel: Sv: Bob Tisdale: Velkommen til en ganske kraftig veslegutt
Skrevet av: Jostemikkmars 25, 2014, 05:58:40 AM
Bob Tisdale - A moderately strong El Niño for the 2014/15 ENSO season. (http://bobtisdale.wordpress.com/2014/03/24/enso-update-march-2014/)

SitatENSO Update – March 2014
Posted on March 24, 2014 by Bob Tisdale

Just about all indicators are pointing to a moderately strong El Niño for the 2014/15 ENSO season. See the NOAA weekly ENSO update dated March 24, 2014. The subsurface temperature anomalies along the equatorial Pacific associated with the downwelling (warm) Kelvin wave are quite warm.

...

Hovedindikatoren Tisdale bruker er en versjon av denne:

(http://klimaforskning.com/forum/index.php?action=dlattach;topic=97.0;attach=6348;image)

Det har samlet seg opp en god del varmt vann i Stillehavets vestlige varmebasseng, og han tror at dette stige til overflata og skvalpe østover i det som kalles en kelvibølge når vestavindsbeltet svekkes tilstrekkelig utover våren og sommeren.

Så gjenstår å se om dette skjer, og ikke minst, hvor mye varmtvann som finnes og frigis denne gang. Det dette i så fall vil føre til, er en varm utgang av 2014, og en varm start på 2015. De neste årene vil bli kjøligere.

Det er så en kan grue seg, for i kjent AGW-stil vil et varmt El Niño-år skyldes AGW, mens et kaldt La Niña-år skyldes ENSO.
Tittel: Sv: Bob Tisdale: Velkommen til en ganske kraftig veslegutt
Skrevet av: Okularmars 25, 2014, 16:04:52 PM
Sitat fra: Jostemikk på mars 25, 2014, 05:58:40 AM
Så gjenstår å se om dette skjer, og ikke minst, hvor mye varmtvann som finnes og frigis denne gang. Det dette i så fall vil føre til, er en varm utgang av 2014, og en varm start på 2015. De neste årene vil bli kjøligere.

Det er så en kan grue seg, for i kjent AGW-stil vil et varmt El Niño-år skyldes AGW, mens et kaldt La Niña-år skyldes ENSO.

En liten kjepphest jeg har: Man har dessverre en lei tendens til å legge altfor stor vekt på ENSOs årlige (månedlige) kobling til globale temperaturer i 'stille' perioder som den vi befinner oss i nå.

Det kan virke snålt at en slik uttalelse skulle komme fra min munn (mine fingre), men la meg forklare.

Hvis man legger globale temperaturanomalier over en skalert versjon av NINO3.4 SSTa fra slutten av 90-tallet og fram til i dag (joda, lenger tilbake også selvsagt, men la det ligge nå) så trer et ganske distinkt bilde fram:

(http://i1172.photobucket.com/albums/r565/Keyell/NINOvsgl98-14_zpsf61cfa7e.png) (http://s1172.photobucket.com/user/Keyell/media/NINOvsgl98-14_zpsf61cfa7e.png.html)

ENSO holder så klart globale temperaturer på en kort lenke hva gjelder snittnivå. I variasjonen fra år til år, derimot, fører de to i vesentlig grad separate tilværelser, unntatt når ENSO slår på stortromma.

Som en vil kunne se, så er det under de kraftige ENSO-episodene spesielt og i de storskala svingningene i snittemperaturer generelt at koblingen ENSO >> Tgl framstår som direkte kausal. Mellom hovedepisodene unnes øyensynlig de globale temperaturene en stor grad av frihet, den totale variasjonen tillates da å påvirkes vel så mye av signaler fra andre deler av verdenshavet. Disse andre regionale signalene blir imidlertid simpelthen for veike når ENSO virkelig drar på.

Så dette med at globale temperaturer automatisk dilter etter i samme retning som ENSO (NINO3.4) noen måneder etter er en sannhet med modifikasjoner, for å si det mildt!

Med andre ord, det er helt bingolotto å skulle spå hva en eventuell medium El Niño mot slutten av dette året vil kunne komme til å få for implikasjoner for globale temperaturer. Hvis det samme skjer som ved El Niño 2002/03, f.eks. så får det absolutt ingen implikasjoner.
Tittel: Sv: Velkommen til La Niña-land!
Skrevet av: Jostemikkmars 25, 2014, 16:49:03 PM
Jeg er rimelig enig med deg, Okular. Hvis det bygger seg opp en El Niño som varer godt over nyttår, har det derimot lett for å komme et globalt sett varmt år. Vi får se hva som skjer midtsommers. Kommer det en El Niño som gjør som jeg beskrev, setter jeg 100 kroner på at 2015 blir varmere globalt sett enn 2011, 2012, 2013 og 2014 på RSS-dataene.

Har vi et veddemål? Du får sjekke dataene for å se om du har gode odds. ;D