Gjennombrudd for billig vannrensing?

Startet av ConTrari, november 28, 2011, 18:43:59 PM

« forrige - neste »

ConTrari

I disse Durban-dager er det gledelig å se at oppmerksomheten også rettes mot noe som virkelig kan hjelpe verdens fattigste, som ofte sliter med å skaffe rent vann.

"De nye vannfilterne kan gi to tusen ganger renere vann enn dagens kommersielle vannfiltre, ifølge en artikkel i tidsskriftet Nature Materials. Et internasjonalt forskerteam ledet av Easan Sivaniah ved University of Cambridge i Storbritannia har utviklet metoden som gjør det mulig å lage de billige og effektive filtrene. Ennå er metoden på forsøksstadiet, men ifølge forskerne skal det være mulig å bruke den i stor skala i industriell sammenheng, eller på landsbygda i fattige land.

Filtrering brukes også idag av mange kommunale vannverk i Norge, først og fremst til å fjerne større grumspartikler, som også kan inneholde giftige stoffer som tungmetaller. I norske vannverk brukes imidlertid først og fremst filtrering gjennom sand. Slike filtre kan også til en viss grad fjerne bakterier. Men i dag desinfiseres også vannet med ultrafiolett lys og klor. Virus er derimot mye mindre enn bakterier. Dermed må også porene i filteret være mindre for å sile dem ut.

Jo mindre porer, desto større vanntrykk må til for å holde gjennomstrømningen oppe. Høyere vanntrykk betyr høyere energiforbruk.
Men det er her den nye teknologien skiller seg ut. De nye filtrene har nemlig forholdsvis store porer gjennom nesten hele tykkelsen av filteret. Bare på overflaten er porene små. Men det er likevel nok til å skille ut små partikler.

- Totaleffekten er effektiv filtrering som bare krever lavt trykk, skriver Easan Sivaniah i en e-post til forskning.no.

Ifølge artikkelen i Nature Materials har partikler ned til mellom en og to nanometer blitt silt ut med den nye metoden. Men for å filtrere saltvann til ferskvann, må porene være enda mindre. Først da blir saltmolekylene stanset.
- Vi forsøker å presse teknologien videre, slik at den også kan brukes til avsalting, skriver Easan Sivaniah."


Tenk om noen få, bare en håndfull av klimamilliardene hadde vært brukt til slike prosjekter!

Men de fattige får være takknemmelige for at tusener av klimaforskere jobber på spreng for å frelse dem fra undergangen.


http://www.forskning.no/artikler/2011/november/305665