Skrevet av Emne: Alfred Wegener døde før han kunne få oppreisning  (Lest 2488 ganger)

Utlogget Jostemikk

  • Administrator
  • Fingrene mine er klistra til klimatastaturet
  • *****
  • Innlegg: 7136
  • Ondskapens grobunn er dårskap og troskyldighet
Alfred Wegener døde før han kunne få oppreisning
« på: Oktober 17, 2012, 01:13:40 am »
Da vitenskapen ble satt på vent i 48 år

Er det noen av dere som har hørt om den tyske vitenskapsmannen Alfred Wegener? Her er den triste historien om hans geniale forskning som ble undertrykket av vitenskapelig konsensus. Dette vist som et eksempel på hvor galt det kan gå her i verden når man bruker et slikt uttrykk for å underminere sannheten.

Hvem var så denne Alfred Wegener? I 1912 kom han med en teori om at kontinentene var i drift. Han hadde studert verdenskartet og sett hvor godt de forskjellige puslebitene passet til hverandre. Han trakk også fram funn av fossiler i både Arktis og Antarktis, der tropiske planter og dyr beviselig hadde levd.

Han tok også for seg det geologiske, og dette passet også som hånd i hanske når man f.eks plasserte Sør-Amerikas østre horn inn i den store, vestvendte bukta av Afrika.

Hans samtids kolleger slaktet Wegeners teorier, og da Wegener døde i 1930 ble et tungt, vitenskapelig og skammelig lokk lagt over hans hypoteser. Først i 1960 ble dette igjen tatt opp, og idag vet vi alle hvem som hadde rett. En vitenskapelig konsensus slo altså ihjel både teorier og logikk som selv et barn med enkelhet vil forstå etter noen minutters forklaring. Barn utvikler tidlig evnen til å sette sammen puslespill-brikker. Verdens ledende forskere manglet tydeligvis denne evnen. Kontinentaldrift var en umulighet, for det hadde noen autoriteter sagt. Ferdig med den saken. Det er fint med makt. Da får du rett selv om du tar feil.

Illustrasjonen under er Wegners, og jeg har funnet den på Wikipedia.


«Oppbrytingen av Pangea», fra Alfred Wegeners Die Entstehung der Kontinente und Ozeane, utgitt i 1929. Bildet viser rekonstruerte verdenskart for de geologiske tidsperiodene tidligkarbon, eocen og kvartær (pleistocen).


Alfred Wegener, født 1. november 1880 i
Berlin, død 2. eller 3. november 1930 under
ekspedisjon på Grønland


Bildet over er fra Wikipedia - Wegener, og det er også denne teksten:

I 1912-1913 dro Wegener på ekspedisjon til Grønland for å undersøke polarværet. Dette beskrev han selv senere som et vendepunkt i livet sitt. Som gammel ballongfarer ble han en pioner på utforsking av atmosfæren med værballonger. Her gjorde han observasjoner som ledet til hans teorier om jetstrømmer i høye luftlag. Han fant også fossiler av tropisk vegetasjon i isødet, og fikk inspirasjon til å samle tankene omkring kontinentaldriftteorien han i dag er best kjent for.

Ikke bare geologisk begavet, men også en atmosfæreforsker. Jeg lurer på om dagens mainstream klimaforskere ville funnet ut om jetstrømmene, for les bare videre:

Både teoriene om jetstrømmene og kontinentaldrift møtte motstand. Jetstrømmene fantes det rett og slett ikke teknisk kapasitet til å påvise på 1920- og 30-tallet. Eksistensen av dem ble ikke bekreftet før under andre verdenskrig da amerikanske Superfortress bombefly over Japan fløy så høyt at de havnet i jetstrømmene.

Motstanden mot kontinentaldrift-teorien var også sterk. I 1928, på en geologikongress i USA, ble Wegener beskrevet som en forsker av «den fotløse typen» som i sin rekonstruksjon av jordoverflaten tok seg altfor store friheter med moder jord.


På mange måter synes jeg denne vitenskapelige blemma er styggere enn den kanskje mest kjente vitenskapelige svindelen, den om The Piltdown Man. Sistnevnte var ren svindel. Saken om platetektonikk dreide seg om en fullstendig neglisjering av det åpenbare, og sikkert ikke så rent lite redsel for å stikke ut haka og mene noe annet enn konsensus. Enkelte ganger er det hold i hypoteser, og etterpåklokvitenskapen tenker nok at, joda, dette var jo så heidundrende åpenbart at det er merkelig at vi ikke forsto dette for lenge siden.

Når det gjelder klima"vitenskapen", ofte representert med Michael Upside Piltdown Mann, har ikke ettertiden uttalt seg ennå, men jeg håper det ikke blir så lenge til den ettertiden kommer, for jeg har svært lyst til å høre dommen. Men denne tråden skulle jo ikke handle om klima, så jeg gir meg der. Oppfordrer til slutt alle å tygge litt på slagordet til en kompis av meg. Et åpent sinn er ikke nødvendigvis høl i huet.
Ja heldigvis flere der ser galskapen; men stadig alt for få.
Dertil kommer desværre de der ikke vil se, hva de ser.

Spiren

Utlogget Jostemikk

  • Administrator
  • Fingrene mine er klistra til klimatastaturet
  • *****
  • Innlegg: 7136
  • Ondskapens grobunn er dårskap og troskyldighet
Sv: Alfred Wegener døde før han kunne få oppreisning
« Svar #1 på: Mai 13, 2013, 14:31:05 pm »
Jeg fant noen interessante kommentarer om kontinentaldrift hos Steven Goddard.

If we are to believe in Wegener’s hypothesis we must forget everything which has been learned in the past 70 years and start all over again.
Geologist R. Thomas Chamberlain

Ja heldigvis flere der ser galskapen; men stadig alt for få.
Dertil kommer desværre de der ikke vil se, hva de ser.

Spiren