Arktisk sjøis

Startet av Jostemikk, november 29, 2011, 16:34:55 PM

« forrige - neste »

Jostemikk

Interessant, Amatør1. Skal se på det området etterpå, og se om jeg får lagt ut noen bilder.

Litt mer om Island og sammenhengende is til Grønland. (Eller motsatt.) Her er litt fra Polar Publishing:SitatFigure 5 shows the distribution of sea ice along the northern coast of Iceland in February 1965. Heavy sea ice distribution occurred almost each year following, but since 1980 widespread and long-lasting sea ice off Iceland took place at rather irregular intervals.

Hvilket jo er enda en bekreftelse på at dagens dataserier om havis som begynner i 1979, begynner i en meget kald periode, og at det naturlige da vil være en nedgang i isdekket varende ca 30 år utfra de naturlige syklusene som synes i temperaturhistorien for de nordlige breddegrader.

Slik AGW-leiren har slått opp denne nedgangen er svært kritikkverdig.
Ja heldigvis flere der ser galskapen; men stadig alt for få.
Dertil kommer desværre de der ikke vil se, hva de ser.

Spiren

Jostemikk

Inspirert av linkene som Amatør1 la ut, og det faktum at jeg har mer enn antydet at noe av dette kom til å skje denne vinteren, kommer et litt omfattende innlegg om forhistorien til, og de aktuelle forholdene i Arktis akkurat nå.

Den 4. november startet jeg en egen tråd, Hva skjer utenfor Øst-Grønland?. Dette bildet er fra det innlegget, og viser havtemperaturen:I dag viser DMI dette om isforholdene:På den andre siden av det amerikanske kontinentet har en heidundrende PDO utviklet seg utbemerket av media og norske og internasjonale AGW-alarmister, og jeg la ut dette bildet i tråden Velkommen til La Niña-land!:Fra Japan via østkysten av Russland, videre forbi Beringhavet/stredet, nedover Alaskakysten, og hele veien langs vestkysten av USA til Sør-Amerika før det dundret videre ut i den nordre vingen av ENSO. Alle PDO-ers Store Mor. Et hav med temperaturer laaangt under normalen, og PDO er anslått å være klimabæreren i blant annet Alaska, Det store klimaskiftet i '76, der det er linket til publikasjonen:

JOURNAL OF CLIMATE

The Significance of the 1976 Pacific Climate Shift in the Climatology of Alaska
BRIAN HARTMANN AND GERD WENDLER 2005
Publikasjonen kan lastes ned her.

SitatThe 1976 Pacific climate shift is examined,  and its manifestations and significance in Alaskan climatology during the last half-century are demonstrated. The Pacific Decadal Oscillation index shifted in 1976 from dominantly negative values for the 25-yr time period 1951-75 to dominantly positive values for the period 1977-2001.

Hold dere fast, men i Dagbladet i dag, står en solid artikkel om aldeles forferdelige snøforhold i Alaska, nærmere bestemt i Cordova:

SitatSmåby begravd under tre meter snø

Nasjonalgarden kalt inn for å grave ut Cordova i Alaska.MYE SNØ. Innbyggerne i Cordova måtte be myndighetene om hjelp til å grave dem ut. Foto: AP Photo/Alaska Division of Homeland Security
and Emergency Management, Erv PettyFRYKTER SNØREKORD: Værgudene er i foran skjema for å sette snørekord i området rundt Cordova i Alaska. Foto: REUTERS/Specialist
Balinda O'Neal/Alaska National Guard Public Affairs/Handout

Cordova ligger her:

[attachimg=1]

I Beringhavet har havisen virkelig vokst ut av sitt gode skinn denne vinteren. PDO er sterkt negativ, så det er ikke så merkelig at det synes å være i motfase med området Svalbard til Karahavet på andre siden av kalotten. Under linken som Amatør1 la ut, kan man se blant annet dette, og alt er fra Daily Mail:

Sitat

Trapped in ice: Alaska fuel convoy moves just 50 FEET in a day... and giant ice wall blocks harbour for crucial delivery
Drone photographs ship's position and sending images to researchers
Russian tanker Renda moved 50 miles Monday but only 50 feet Tuesday

Slik ser siste oppdatering om havisen i nord ut:

[attachimg=2]

Noen lurer kanskje på når vi vil få oppleve lignende forhold på "vår" side av Arktis? Ikke godt å si, men PDO har ligget 10-15 år foran AMO i løypa de siste 100 år. Om ikke lenge får vi oppleve begge negative, samt ei sol på nedtur. Vi går spennende klimatider i møte.

På slutten av den forrige positive AMOen, og koble gjerne dette opp mot det såkalte divergensproblemet, sto dette å lese i Popular Mechanics,1957. En takk til Manfred - The Air Vent:

[attachimg=3]

Dette var på slutten av forrige smelteperiode i Arktis, og man var meget bekymret for hva som ville skje der oppe, og fryktet at havisen skulle forsvinne helt om sommeren. Rett etter dette dro naturlige svingninger nevnt i dette innlegget i samme retning, og havisen vokste under kuldeperioden som varte helt fram til ca 1980.

En passende avslutning på dette innlegget kan kanskje være å si Du store allverden hvor lite media og mainstream klimaforskere har fortalt våre kjære landsmenn om virkelighetens verden!
Ja heldigvis flere der ser galskapen; men stadig alt for få.
Dertil kommer desværre de der ikke vil se, hva de ser.

Spiren

Amatør1

Takk skal du ha Jostemikk, et innlegg som setter det hele i perspektiv. Klimaforskning.com på sitt aller beste!  8)
It is easier to lie to someone than to convince them, that they have been lied to

Jostemikk

Ja heldigvis flere der ser galskapen; men stadig alt for få.
Dertil kommer desværre de der ikke vil se, hva de ser.

Spiren

ConTrari

Flott innlegg igjen, Joste!

Men, men....var det ikke vi som skulle profitere stort på isfrie seilingsleder til Asia?

Leste nettopp at det var sterkt ønske om tøvær mellom Kina og Norge fordi kineserne ser for seg enorm trafikk til Europa over denne ruten.

Jostemikk

Takk, ConTrari! Joda, de har snakket om dette. De våser i vei. Saken er imidlertid at Kineserne har hatt store problemer i vinter. Det har vært som forrige vinter. Iskalde områder har skapt store problemer. Asia var sterkt plaget forrige vinter også. Folk og buskap frøs i hjel i hopetall, og norsk MSM holdt kjeft om det hele.

Med dette i betraktning, kan det allikevel bli rimelig isfrie sommere, kanskje særlig i Nordøst-passasjen. De får smi mens havet er varmt, og forte seg å få noen fraktebåter i gjennom i den uka de muligens har et isfritt vindu. ;)
Ja heldigvis flere der ser galskapen; men stadig alt for få.
Dertil kommer desværre de der ikke vil se, hva de ser.

Spiren

Josik

#21
Jeg vet ikke om dette har vært oppe tidligere, men ved en tilfeldighet ble jeg gjort oppmerksom på noe spesielt. Som vi vet så har University of Illinois en nettside som viser isutbredelsen i Arktis. Denne er mye benyttet og finnes her: http://arctic.atmos.uiuc.edu/cryosphere/IMAGES/seaice.anomaly.arctic.png

Dagens isutbredelse ser slik ut:

[attachimg=1]

Dette er jo greit nok. Det viser isutbredelsen fra 1979 og til nå.

La oss ta en titt på IPCC sin WG I rapport: http://www.ipcc.ch/ipccreports/far/wg_I/ipcc_far_wg_I_full_report.pdf
På side 224, øverst til høyre finner vi isutbredelsen i Arktis fra 1973 til 1990.

Den ser der slik ut:

[attachimg=2]

Her ser vi noe spennende. Disse grafene er absolutt ikke like i de årene de har felles.
Men så kommer dagens 1000 kroners spørsmål. Hvorfor starter University of Illinois sin graf i 1979 og ikke i 1974?
Do remember to forget
anger, worry and regret.
Live while you've got life to live,
love while you've got love to give.

Piet Heine.

Jostemikk

Det gir den mest dramatiske kurven å starte i 1979, Josik. De begrunner det vel også med at satellittmålingene ikke startet før 1979, og at de ikke vil spleise forskjellige serier.

Problemet med akkurat den type argumentasjon, er at de har spleiset fire serier bare for å vise havtemperaturen de siste 15 år. Hva skal vi kalle slike folk? Artige skruer?
Ja heldigvis flere der ser galskapen; men stadig alt for få.
Dertil kommer desværre de der ikke vil se, hva de ser.

Spiren

Jostemikk

Dette ble heller ikke vinteren da man kunne gå på isen fra Grønland til Island eller motsatt.

Alarmistene har utført rene gråtekonserten angående lite sjøis i Arktis. Alle som en har pekt på området fra Svalbard til Karahavet, der det rett nok har vært ganske lite is. Merkelig nok holder de helt kjeft om den voldsomme mengden over normalen vi har sett i Beringhavet. Like lite har de snakket om et nær rekordår i Antarktis.

Så hvor lite is er det i Antarktis akkurat nå? Ifølge NORSEX/Nansensenteret har det ikke vært mer is de siste 6 år.

[attachimg=1]

[attachimg=2]

DMI har omtrent samme målinger, men det har liten hensikt å legge ut bilder av grafen deres. For det første har de valgt 50 ganger så tykk strek for 2012 som de har for de foregående år, og for det andre har de et kjempekluss de siste døgn grunnet manglende satellittdekning.
Ja heldigvis flere der ser galskapen; men stadig alt for få.
Dertil kommer desværre de der ikke vil se, hva de ser.

Spiren

jarlgeir

Fra Humlum's Climate4you, later til å være ferskvare 24.febryar.

http://www.climate4you.com/Humlum tar dataene sine herfra:
http://nsidc.org/data/seaice_index/index.html

Istykkelse Nordvest for Grønland 4,5 meter, Polområdet 2,75 meter, Beringstredet 2 meter.

Relativt små muligheter for at mannskapene på atomubåtene får noe særlig frist luft før det blir sommer?

Den lenge annonserte skipsruten direkte til Asia over Polhavet til Asia må nok regne med å investere i en del atomdrevne isbrytere.
It's the sun, stupid!

Jostemikk

Ifølge vårt eget Nansen-senter, har den Arktiske sjøisen begynt på en skikkelig sluttspurt, uten at det egentlig har særlig betydning for noe som helst, den ene veien eller den andre.

[attachimg=1]

Både sunn fornuft, eldre forskning, nå støttet av rykende fersk forskning, forteller at det åpnet havet i "vår" del av Arktis har ført til rekordmye snø på den nordlige halvkule de siste vintrene. Derav de fæle kuldeperiodene som har tatt mengder av menneskeliv.

Samtidig utsettes det åpne havvannet for kuldegradene som tross alt finnes der oppe, kontra å være beskyttet av to meter tykk is. Dette gir i tillegg til all snøen, en ekstra negativ effekt (negative feedback) for åpent hav i Arktis. Havet kjøles, og mer og mer tyder på at Arktis er en av de viktigste, sannsynligvis DEN viktigste, termostaten på jorda vår.

Etter noen år med en slik hemisfærisk nedkjøling grunnet økningen i arealet som er dekket av snø, kjøles hele jorda ned, og isen i Arktis vil igjen begynne å vokse.

Jeg startet en egen tråd om dette for en god stund siden, der jeg la ut data som viste hvor lav akkumulasjon det var på innlandsisen på Grønland under forrige istid kontra nå i vår kjære mellomistid. Tenk på dette selv, det er ren og skjær logikk, og heldigvis stadig sterkere støttet av ny forskning. :D
Ja heldigvis flere der ser galskapen; men stadig alt for få.
Dertil kommer desværre de der ikke vil se, hva de ser.

Spiren

Jostemikk

I forrige innlegg la jeg inn dette graf-bildet fra NANSEN-senteret:Iløpet av to døgn fjernet de hele oppgangen. Ikke vet jeg hvorfor, men kanskje for å slippe å vise ny rekord for de siste 10 år nå på tampen av vekstsesongen?

Men de bøyde til slutt av. De to andre leverandørene av satellittbildetolking av isforholdene i Arktis viste jo plutselig den samme eksplosjonen i isutbredelse, så da tenkte vel NANSENsenteret det var greit å dilte etter? Det er håpløst dette her. De vingler og sjangler. Noen universiteter gidder kun vise stadig mer skremmende utvikling i smeltesesongen, og så slutter de hele oppdateringen sin.

Men okke som. Her er tre leverandører som viser det samme. En eksplosiv vekst i sjøisen i Arktis, og vi har kanskje ikke hatt mer sjøis siden midten på 90-tallet. Legg merke til pila jeg la til som viser hvor NANSENsenteret forsøkte viske ut sin første oppgang.

[attachimg=1]

NSIDC:

[attachimg=2]

Dansk Meteorologisk Institutt. Blås en lang marsj i den tjukke kladden de har for en del døgn siden. De har ikke giddet korriere misvisningen av data grunnet feil med satellittene. De tar kanskje ikke isutbredelsen særlig alvorlig lenger der nede i Danmark? I så fall et godt tegn.

[attachimg=3]
Ja heldigvis flere der ser galskapen; men stadig alt for få.
Dertil kommer desværre de der ikke vil se, hva de ser.

Spiren

Jostemikk

#27
Disse to grafene er noe jeg legger ut her for å linke til i diskusjonen på WUWT.

[attachimg=1]

[attachimg=2]
Ja heldigvis flere der ser galskapen; men stadig alt for få.
Dertil kommer desværre de der ikke vil se, hva de ser.

Spiren

Jostemikk

Vi opplevde akkurat en sommer i Antarktis der det lå voldsomme ismengder rundt hele kontinentet. Og ja, jeg snakker om sommeren der nede, altså nå som vi har vinter.

Nå nærmer det seg "fullt" også i Arktis. Ikke kan jeg huske at hele Grønland har vært innefrosset, men det mener nå Dansk Met. Inst.

[attachimg=1]

NSIDC er ikke fullt så rause med utdelingen av hvite pixler, men jeg tror ikke de heller har vist så mye is i dette området tidligere, uten at jeg er helt sikker på dette.

[attachimg=2]

Den kraftfulle sluttspurten av vekstsessongen for sjøisen fortsetter, her illustrert av NSIDC:

[attachimg=3]

Mens vårt eget NANSEN-senter fortsetter å viske ut forrige døgns oppdatering for å bli kvitt den mest dramatiske stigningen på mange år:

[attachimg=4]
Ja heldigvis flere der ser galskapen; men stadig alt for få.
Dertil kommer desværre de der ikke vil se, hva de ser.

Spiren

jarlgeir

Jeg ville ikke brukt ordet drastisk om endringen i isforholdene i arktis, det er tross alt snakk om veldig små og udramatiske variasjoner. Alt tyder på at vi har mere is både nå og i 2007 enn det var i 1975.  ;D
It's the sun, stupid!