Skrevet av Emne: Klima og tobakk  (Lest 3428 ganger)

ebye

  • Gjest
Klima og tobakk
« på: November 22, 2011, 17:41:09 pm »
Jeg setter i gang dette emnet, med tanke på å ha et sted å plassere klimatiske tobakksaker, lett å kjenne igjen.

Inspirasjonen til dette kom som en følge av Aftenpostens perle i går, 21.11.2011. Som en sa her på forumet, vi trenger ingen humospalte her. Det blir som når parodien er bedre enn orginalen!

Utgangspunktet er at klimakampen nå er som kampen mot tobakksrøyking på det tidspunktet Norge fikk forbudet mot tobakksreklame. Motstanderne av restriksjonene var kjøpt og betalt av tobakksindustrien. Og det var nok også slik den gangen, mange toksikologer og medisinere gikk i krigen for tobakksindustrien.

Nå hevdes det dessuten at kunnskapen om klima er identisk med kunnskapen om tobakken. Dette er positivt feil, den gangen var det lassevis med dokumentasjon på tobakkens skadevirkninger. Det mangler klimatiske skader i dag. Dessuten er kunnskapsgrunnlaget for menneskskapte klimaendringer svært begrenset. Og sjikanen går ut på at også norske skeptikere er kjøpt og betalt, som tobakkens krigere tidligere. Definitivt feil.

Denne tobakkstriden, opp mot klimakampen, startet nok i utlandet, uten at jeg ha noen "fødselsdato" her. Men jeg ble var dette retoriske knepet, å sammenlikne klima og tobakk, i bladet KLIMA nr 2- 2010, som utgis av CICERO. I lederen kommer redaktøren med direkte usannheter. Og morsomt nok, i KLIMA nr. 5 - 2010 uttaler to eksperter på tobakkskader, at en må nok regne med en ventetid på 40-50 år før status for de to temaene er lik. Også redaktøren berører dette i lederen, og blir fryktelig utålmodig. Deretter dukket det opp en liten notis om dette i Teknisk Ukeblad, nr. 2010.

Denne argumentasjonen falt i så god jord hos våre tyngste ministre, at Jonas Gahr Støre brukte sammenlikningen under innledningsforedraget om grunnforskning, i forbindelse med utdelingen av Kavli-prisen i 2010. Da dukket det opp nok en kritisk merknad, til Støres valg av tema, i Teknisk Ukeblad nett.

Deretter har det vært stille langs denne fontlinjen, inntil de siste dager, antakelig i forbindelse med kampstarten om COP17 i Durban. Det kommer litt senere i "skrivet", som det heter i nyhetene.