Interessant utvikling hos NASA gitt! Gjennom kommentarene på Climate Audit og andre blogger (men også f.eks. på TU), har vi sett det lenge: Det finnes en stor gruppe godt utdannede mennesker som er skeptiske til AGW. Mange av dem er ingeniører, som Dennis Wingo og Jeff "Id" Condon, eller de er geologer, biologer, fysikere osv osv. Denne gruppen av skeptikere synes ikke at AGW-spekulasjonene er "for vitenskapelige" - de mener tvert imot at de ikke er vitenskapelige nok og at klassiske vitenskapelige metoder er blitt ofret til fordel for modeller på store (og dyre) datamaskiner.
I relasjon til dette: Amatør1, takk for forklaringene! Så vidt jeg vet har "drivhusteorien" aldri fått en termodynamisk definisjon - til tross for at klimasystemet klart er et termodynamisk system. Kritikere som Gerhard Kramm og G&T har forstått og dokumentert dette.
Når atmosfæren blir varmet opp, dels nedenfra og dels av solen, går det selvfølgelig stråling på kryss og tvers i den ("scattering"), men når/dersom jorden varmer atmosfæren, betyr dette selvfølgelig også det motsatte: at jorden er avkjølt etter at den varmet atmosfæren, fordi den har avgitt varme... (Hva blir varmest, en motor med kjølekappe eller en uten?)
Etter det jeg har forstått, er stråling den minst effektive mekanismen av de tre som lar varme overføres. Det betyr at ved en minimal endring av molekyltypene i atmosfæren (litt mer CO2), kan de 3 andre - konveksjon, konduksjon og latent varme* lett ta over for å holde "lapse rate" opp gjennom atmosfæren konstant. Konduksjon er en liten faktor i atmosfæren, men ifølge de nevnte fysikerne må den ikke settes til null, og det må heller ikke jordoverflatens (herunder havets!) evne til å holde på varme, slik det kan se ut som det blir gjort i enkle modeller.
* Sitatet ditt nevner konduksjon/ledning, konveksjon og stråling som de tre måtene varme kan spre seg på. Men atmosfæren har faktisk en til: latent varme. Når vann fordamper, "stjeler" det varme til faseovergangen og stiger til værs som vanndamp (som er lettere enn tørr luft), men uten å bli målt som "følbar" varme. Når den kondenserer høyt oppe, gir den så fra seg varme igjen ved faseovergangen fra damp til flytende.
PS skulle vi hatt en egen tråd om "drivhuseffekten"?