Vårflommen i Østerdalen 2013 - fakta og bilder

Startet av Jostemikk, mai 24, 2013, 00:30:18 AM

« forrige - neste »

Jostemikk

Nå som vi har opplevd politikere og MSM i full alarmismemodus, tenkte jeg det kunne være på sin plass med noen faktaopplysninger om denne og tidligere flommer i regionen. Det ble noen timer i bil, og jeg fikk sannelig lea litt på kroppen iløpet av turen, men det var verdt det. Det er alltid imponerende å se naturen utspille seg slik den gjør nå, og ikke for å være ufølsom, men det er snåle greier å se de samme lavtliggende områdene bli utsatt for det samme gang etter gang etter gang. År etter år etter år. Hvorfor bygger de så lavt over elva? Hvorfor får de lov av forsikringsselskapene å restaurere/bygge nytt gang etter gang?

Det er flere gamle storgårder i området jeg var, og et fellestrekk er at de ligger oppe i dalsidene, utenfor rekkevidde av selv den største flom. Mens nyere bygninger og næringsatsing ligger faretruende lavt, og noen av disse har fått seg nok en trøkk seksten. Jeg legger ut noen bilder først, så kommer det noen kommentarer om denne og tidligere flommer under bildene.

[attachimg=1]

Campingen på Rena er rasert av vannmassene. Det er ikke bare vannhøyden som ødelegger, men flere steder er det også kraftig, gravende strøm.

[attachimg=2]

[attachimg=3]

[attachimg=4]

Noen forsøkte å redde det som reddes kunne, og det er fælt å miste eiendeler på denne måten, men så de ikke faresignalet? Det sto i halvfete krigstyper på himmelen. En svært kald vår helt til over midten av mai, og så kom sommervarmen som skutt ut av en kanon, etter hvert med store nedbørsmengder.

[attachimg=5]

Den eneste filmen denne parabolantenna tar inn er Waterworld med Kevin Costner i hovedrollen.

[attachimg=6]

Da vi kjørte fra Glomma og kryssa brua over Renaelva, hadde det lagt seg et mjukt teppe av elvedis nordover langs elva. Bildet er tatt fra elvemøtet, altså å-møtet som har gitt navnet til kommunen Åmot. Renaelva er ikke i flom. De har reguleringsmuligheter gjennom dam nord i elva, og har hele Storsjøen som magasin. Dessuten er nedslagsfeltet for nedbør og snøsmelting mye mindre i Renavassdraget enn oppover mot Glomdalen, Tynset og Røros i Glommavassdraget.

[attachimg=7]

Dette og resten av bildene er tatt på Åsta Øst, og vi måtte kjøre godt oppi lia på småveiene, for hovedveien står under vann mange steder og er stengt. Dalbunnen er bred her, og hver cm økning i vannhøyden er ufattelig mye vann. Noe som settes i perspektiv på neste bilde.

[attachimg=8]

Her kom vi ikke lenger, og måtte snu for å finne annen vei sørover. Legg merke til de gule veiskiltene, som vises bedre på neste bilde.

[attachimg=9]

Under Vesleofsen i 1995 sto vannivået helt opp til skiltene. Det er ca. 1,5 meter høyere enn vannstanden var i dag. Tenk på det jeg skrev over om hvor mye vann som skal til for å få opp vannhøyden så mye. Det skal fylle en kilometerbred dalbunn, og husk også på hastigheten på strømmen. Elver øker først strømhastigheten før de begynner stige.

[attachimg=10]

Jeg vet en deilig hage, der roser står i flor...

Håper disse bildene fortalte litt om forholdene langs Glomma i Åmot kommune, og at jeg fikk satt denne flommen, som vi ikke vet det endelige utfallet av ennå, i perspektiv i forhold til Vesleofsen i 1995.

Denne våren lå alt til rette for en flom. Våren var både sen og svært kald, men da været slo om kom sommertemperaturene på et blunk, og ikke mange dager etter det kom styrtregnet. Dette har flere av kjennetegnene fra flommen i 1995, men et viktig unntak finnes. Det lå mye mer snø i fjellet i 1995. Den kalde våren varte også inn i juni, så da det først slo om den gangen, var det nødt til å gå galt. Jeg husker godt flommen den gang, og etter å ha vært med på å anlegge rasteplass ved Fossumbrua på Askim-siden i Østfold, måtte jeg dra dit med faren min midt på natta for å stroppe fast toalettbygningen der så den ikke skulle bli tatt av strømmen. Det var dramatiske dager den gangen, og med forbehold om at ingen vet hvordan denne flommen kan utvikle seg i dagene som kommer, var hendelsene i 1995 av en helt annen karakter.

Flommen kommer altså først og fremst av det stikk motsatte av global eller lokal oppvarming. Den kommer av en forferdelig kald vår med brått temperatur- og værskifte i slutten av mai.

Storofsen, den verste flommen som er registrert av mennesker i Østerdalen, kom midt på sommeren i 1789, og var en regnvokstflom. Voldsomme mengder regn over flere døgn førte til en flom vi aldri har vært i nærheten av å oppleve igjen, ei heller under Vesleofsen i 1995. Det er en grunn til at den har fått fornavnet Vesle.

Nå er det været som bestemmer hvordan årets flom vil utvikle seg, og været får vi ikke gjort noe med. I hvertfall ikke vi vanlige folk.

Ja heldigvis flere der ser galskapen; men stadig alt for få.
Dertil kommer desværre de der ikke vil se, hva de ser.

Spiren

Bebben

Takk for super reportasje Jostemikk!

Du skriver:

SitatFlommen kommer altså først og fremst av det stikk motsatte av global eller lokal oppvarming. Den kommer av en forferdelig kald vår med brått temperatur- og værskifte i slutten av mai.

+ litt regn, selvfølgelig.

Rilke har mye av den samme analysen på VGD, som vanlig saklig overbevisende.
Baby, it's getting hot outside! Send for Greenpeace!

Jostemikk

Sitat fra: Bebben på mai 24, 2013, 00:36:32 AM
Takk for super reportasje Jostemikk!

Du skriver:

SitatFlommen kommer altså først og fremst av det stikk motsatte av global eller lokal oppvarming. Den kommer av en forferdelig kald vår med brått temperatur- og værskifte i slutten av mai.

+ litt regn, selvfølgelig.

Rilke har mye av den samme analysen på VGD, som vanlig saklig overbevisende.

Takk, Bebben!

Regnet ligger i betydningen av mitt brukte ord værskifte, så for første gang de siste timene føler jeg endelig å ha mitt og meg selv på det tørre... ;D
Ja heldigvis flere der ser galskapen; men stadig alt for få.
Dertil kommer desværre de der ikke vil se, hva de ser.

Spiren

Obelix

Jeg istemmer med Bebben. En super bra reportasje, Jostemikk!   :D

_______________________________________________________________________________________________________

Bebben, han/hun "dumskalle" er alt annet enn trivelig person. Slike personer fortjener nada høflighet! Skambank er det mildeste...
No fear for the real men! No hope for the scared!

BorisA

Flott arbeid, Jostemikk  :)

Ellers vil jeg bare ile til med å fortelle at i natt har temperaturen i Follo vært nede i minus 0,9 grader!
Nattefrost 24 mai gitt, har noen klimamodeller tatt høyde for det?
Jeg spørger helst, mitt kall er ei at svare.

BorisA

#5
Fra boken "Norsk vær gjennom 100 år (1893 - 1993)" står dette om året 1966 (under et talende bilde fra Lillestrøm i mai 1966 av folk som bruker robåter i sentrum for å komme seg frem):

Sitat:
Store snømengder og kraftig snøsmeltning i fjellet fører til flom i Østerdalen og Lillestrøm i mai 1966. Befolkningen tar det med godt humør - lykkelig uviten om at de skulle bli rammet av en enda større flom året etter.
Sitat slutt

I samme boken står også:
Vinteren 1965/1966 var en ekstremt kald vinter i så godt som hele landet, og med en sen og kald vår.

Så altså, sen og kald vår er IKKE bra mht til flommer.

Sitat fra samme boken fra Odda i begynnelsen i oktober 1962:
"Ingen ble drept, men de materielle skadene beløp seg til flere millioner kroner, da Odda ble rammet av en kraftig flom i oktober. Telegrafstolper knakk og biler og broer forsvant i vannmassene.
Sitat slutt

Over teksten et bilde av  Odda i fullt kaos, og noe av det jeg ser på bildet ser ut som bare taket av et hus (resten under vann) midt i en foss!
Jeg spørger helst, mitt kall er ei at svare.

Amatør1

Sitat fra: BorisA på mai 24, 2013, 06:56:20 AM
Flott arbeid, Jostemikk  :)

Ellers vil jeg bare ile til med å fortelle at i natt har temperaturen i Follo vært nede i minus 0,9 grader!
Nattefrost 24 mai gitt, har noen klimamodeller tatt høyde for det?

Takk til Joste, flott reportasje om campingen som kanskje burde sett dette komme.

Minimumstemperaturen her i Røyken var +0.9 i natt.
It is easier to lie to someone than to convince them, that they have been lied to

Twisted Sister

Det som fasinerte meg mest med bildene du la ut, er at bjørka har kommet like langt hos dere som den har her på "solkysten". Det var ikke mye grønt på bjørka før 17. mai, men det har kommet fort i løpet av den siste uka! Det sier jo litt om hvor treg vår det har vært!

Takk for at du delte med oss! Så får vi se om harryfolket i grilldress er litt mer obs neste gang ;)

ebye

Takk Jostemikk, for en flott fotoreportasje.

Ja, våren er treg og sen i år. I natt var det 1 grad på "beste vest i Oslo". I helgen var det 20 - 25 grader under hytteåpningen i Vestfold.

Og nå innser jeg at jeg har et "klimategn" rett utenfor døra her. Rhododendroen er følsom for tele i bakken. Får ikke planten vann når sola skinner, krølles bladene for å redusere vanntapet. Planta kan reddes ved å helle på bøttevis med godt lunka vann, jeg har vært oppe 40 - 50 bøtter.

I år var det tele i halve bedet, halvparten så ut til å "dø". Men lunka vann reddet veksten på nytt. Det var kun tre-fire kvister som måtte tas. Så med den trenden HadCRUT4 viserer det bare å forberede seg på nye redningsaksjoner i årene fremover. Når den blomstrer, er den en fantastisk klimaindikator.    :)

seoto

Takk for fin reportasje og fine bilder, Jostemikk :)

Representanter fra forsikringsselskapene sa i går at de overveide å forlange at folk var villige til å flytte før de mottok oppgjør, dersom dette var 2. eller 3. gangen samme eiendom ble rammet av flom på få år. Mye av skadene som har skjedd må vel kalles menneskeskapte fordi folk (og kommuneadministrasjoner) tydeligvis tror at vær skal være statisk, så dersom det ikke har vært flom i 5 år, ja da er det trygt for all framtid. Bruer må bygges høyere og tryggere. Jernbane og veier bør ikke bygges parallelt uten grundig sikring, både mellom traseene og på den enkelte trasé. Må man ha regulativer for alt? Hvorfor har folk sluttet å tenke selv? Jeg synes synd på folk, for de har vist blind tillit til  kommunene om hvor de kunne bygge. Men de må da ha litt ansvar selv også?

Været og alarmistene er omtrent like katotiske ;)
Noen ganger er løgnen for stor til at man kan få øye på den.
Og når man ikke kan se at det er en løgn, velger man naturlig å tro på den.

Ewer Gladblakk.

Flott og beskrivende billedreportarsje, Joste!

Undres litt over hvor kort folk husker tilbake jeg også, Seoto....men med hensyn til "temaet historie", så virker det litt likt en c/a tolvmånederslengde tilbake i tid (pluss-minus et par år).... :-\
Løft kun ett bein om gangen.....ellers går du bare på snørra!