Denne saken skulle muligens vært presentert i bolken Om andre ting enn klima, men når vi har sett den kolossale samrøra mellom UD, NORAD og WWF, der de to førstnevnte ser ut til å være den økonomiske bærebjelken til WWF Norge, legger jeg den ut her.
Fra dagens
Aftenposten, og ære være dem for dette:
Sakene du aldri fikk lese
I 1981 skulle Aftenposten lage «den store reportasjeserien om norsk bistand». To reportere med fotografer ble sendt verden rundt for å lage en av de mest påkostede artikkelseriene i avisens historie. Reportasjene kom aldri på trykk. De ble stanset etter kontakt mellom redaksjonsledelsen i Aftenposten og Norad. Hva var årsaken?
I dag publiserer Aftenposten for første gang de kritiske bistandsartiklene som ble skrevet i 1981, men stanset av redaktørene. Se lenker under denne artikkelen.
NRK sender tirsdag tredje episode i dokumentarserien «Den gode viljen», om norsk bistandspolitikk. I programmet kritiseres Norads påvirkning av norsk presse og utbetaling av reisestøtte til journalister. Her dokumenteres også pressens utstrakte selvsensur i «den gode saks» tjeneste. Pressen holdt på 1980-tallet tilbake viktig informasjon i frykt for å skade norsk utviklingshjelp.
Aftenposten har sitt eget drama knyttet til Norad.
- Vi trodde vi skulle skrive en solskinnshistorie. Vi var ikke kritiske til norsk bistand. Men vi møtte så mange feilslåtte, mislykkede prosjekter, og måtte jo rapportere om det, sier Alf G. Andersen (70) og Einar Kr. Holtet (69). De to erfarne journalistene var håndplukket av redaktør Sigurd Hennum til oppdraget, og kom hjem med en kritisk reportasjeserie.
Hvor mye selvsensur det var i Aftenposten og hvor mye press det var fra Norad, kan ikke fastslås bestemt i dag, 32 år etter. Det er fortsatt uenighet om hva som egentlig skjedde da samtlige ni artikler ble kassert.
I 1981 var u-hjelp ennå en hellig ku. Det var ikke god tone å kritisere dem som gjorde gode gjerninger, fastslo Norads tidligere informasjonssjef Leif Vetlesen i 1991.
De som stanset serien, påberoper seg at reporterne skrev så uopprettelig dårlige artikler at ikke et eneste manus kunne justeres og settes på trykk. Journalistene fikk ingen anledning til å skrive om eller rette opp noe. Den plutselige detroniseringen av Andersen og Holtet i 1981 er en liktå i Aftenposten-historien. Redaktører skal i årenes løp ha mumlet dulgte beklagelser. I dag er mange av de som trakk i trådene døde, blant dem sjefredaktør Trygve Ramberg.
- Det som skjedde var forkastelig ut fra en faglig journalistisk og presseetisk synsvinkel, sier mangeårig utenriksjournalist i Aftenposten Ulf Andenæs...
Les resten hos Aftenposten. Her ser dere et skrekkens eksempel på samrøra mellom våre politiske ledere og MSM. Hvor mange slike saker tror dere finnes? Angående MSMs skammelige dekning av klimasaken, tror dere det er redaktørene i MSM som bestemmer over politikerne, eller tror dere det er politikerne og medieeierne som bestemmer over redaktørene? Videre bestemmer redaktørene over journalistene, og VOILA! - vi blir nedgradert til annenrangs mennesker vi som er innbyggere i dette landet - media og politikere mener at vi ikke har gjort oss fortjent til sannheten.
Jeg har oppfordret til dette mange ganger tidligere, men jeg gjør det sannelig igjen. Melder noen seg frivillig for å granske samrøra mellom UD, NORAD, WWF og "klima"politikken våre politikere fører?