Litt faktaopplysninger om rådende forholdJeg dekker kun et begrenset område av Glomma og Renaelva i denne tråden. Først litt om dagens vannstand.
http://ekstern.eidsivaenergi.no/default/Public/Vannstand/vannstand.html[attachimg=1]
Det er ikke like høy vannføring i dag som det var på det meste i 2013. Resultatet av den flommen kan en lese om i tråden
Vårflommen i Østerdalen 2013, der bildene er tatt under den høyeste vannføringa for et år siden.
Samtale med måleansvarlig i GLB om snøforholdene i fjellene som utgjør nedslagsfeltet for de to vassdrageneFor en drøy måned siden snakket jeg med han som er ansvarlig for måleravlesinger for vannføring og snødybde i nedslagsfeltet for Glomma og Renaelva i Hedmark. Han kunne fortelle at det var rekordmye snø i fjellet den gang, og vi diskuterte litt om mulige hendelser.
Enkelt forklart, så dreier det hele seg om hvor lenge mesteparten av snøen blir liggende, og hvor raskt den smelter når det først skjer. Dette er avhengig av både nedbør og temperatur.
Det vil bli bildeoppdateringer i denne tråden framover. Hvor dramatiske de blir kommer helt an på det jeg nevnte over. Kommer det mye nedbør sammen med den varmen vi har nå, vil bildene blir særdeles dramatiske. Fortsetter den høye temperaturen, men vi unngår mye regnvær, vil flommen 2014 føye seg inn i rekken av de vanlige vårflommene det går tolv av på dusinet.
Det er bare å krysse fingrene for godvær framover. Med det mener jeg lite nedbør. Skulle det verste skje, er det bare å atter en gang la seg fascinere av naturkreftene, for det er jo ikke noe en kan gjøre fra eller til, bortsett fra å redde mann og mus der gårdshus blir truet, eller i verste fall sprenge ei bru, noe man med nød og neppe unngikk å gjøre i 1995. Det er forferdelig mye vann som skal renne ut i elvene før vi når det nivået.