Antall solskinnstimer

Startet av Jostemikk, august 05, 2012, 01:30:21 AM

« forrige - neste »

Jostemikk

Josik har et forholdsvis nytt innlegg på VGD, der han har lagt ved linken til denne nettsiden, sunshinehours.wordpress.com - EBRO Observatory (Spain) and Bright Sunshine. Der henvises til en publikasjon, og den som driver bloggen fikk lastet ned dataene i publikasjonen, og presenterer en meget talende graf.

In 2008 a paper was published called  "Short Communication – Sunshine and synoptic cloud observations at Ebro Observatory, 1910–2006" by J. J. Curto, E. Also, E. Palle and J. G. Sole.

I managed to download a copy. The following graph is of sunshine measured from an Observatory in Spain. If you weren't paying attention you might think it is a graph of GISS or HADCRU temperatures ... right?


[attachimg=1]

Dette jeg skriver nå er noe andre har nevnt både godt og ofte her på Klimaforskning. Jordas skydekke varierer, og denne variasjonen fører til tilsvarende variasjon i solinnstrålingen, blant annet i havet.

Hva med Henrik Svensmarks teori? Høyere solaktivitet gir sterkere beskyttelse mot kosmisk stråling, en kosmisk stråling som antas å gi mengder av aerosoler strømmende inn i jordens atmosfære, der dette kobles med vanndamp og fører til kondensering/skydannelse. At dette skjer er for såvidt bekreftet av CERN i Sveits, men noen effekt av dette partikkel-bombardementet vil de ikke komme med. Slik kondensering kan skje fra saltpartikler fra havet som virvler opp i atmosfæren, blomsterfrø, fra vulkanutbrudd og svært mye annet.

Hvordan henger solaktiviteten samen med denne grafen? Finnes en korrelasjon?

Her er fra konklusjonen i publikasjonen:

Since 1910, we find that there has been
an overall increase in the number of sunshine hours, but
with large oscillations that make this increase statistically
insignificant, while over the same time period cloudiness
has increased by a larger amount (about 12%) with high
statistical significance.
We associate the increase in both sunshine hours and
cloud amount with a shift in cloud types during the
100-year period covered by the observations.
Ja heldigvis flere der ser galskapen; men stadig alt for få.
Dertil kommer desværre de der ikke vil se, hva de ser.

Spiren

ebye

Interessant link Jostemikk. Men forfatterne gjør en liten feil i sin statistiske vurdering, gitt i konklusjonen. De har vist at variasjonen i antall soldager ikke er signingikant. Allikevel tar de denne "trenden" med i konklusjonen. Dette er faktisk en feil som gjøres ofte, en form for "ønskesignifikans".   8)

Jostemikk

Skjønner hva du mener, Bye, men her tror jeg forfatterne gjør samme tabbe som alle "mainstream" som har skrevet om ENSO, AMO, PDO også videre. De konkluderer med at en eller annen gang nuller variasjonene seg ut, slik at totalen blir lite signifikant.

Vel, hvis disse naturlige variasjonene lagde varmeperioden i forrige århundre, senket temperaturen fram mot 70-80 tallet, og står bak store deler av oppvarmingen etter det, ja da blir det absurd å trekke på skuldrene. Det minner meg om forskning som dokumenterer naturlige variasjoner, men som har med i både forord og konklusjon: Men dette betyr ikke at CO2-utslippet ikke har meget stor betydning for temperaturstigningen...
Ja heldigvis flere der ser galskapen; men stadig alt for få.
Dertil kommer desværre de der ikke vil se, hva de ser.

Spiren