Gran og furu i Norge under siste istid

Startet av ConTrari, mars 02, 2012, 19:23:26 PM

« forrige - neste »

ConTrari

"Gran og furu vokste i Norge mange tusen år tidligere enn antatt. Det viser en studie av DNA fra innsjøsedimenter. En gammel debatt blant botanikere og geologer går på hvorvidt planter overlevde siste istid i Skandinavia. Nå viser ny forskning at disse artene kan ha eksistert i Norge for opptil 22 000 år siden.

– Våre resultater viser at mye av den grana som vokser nord og vest i Skandinavia har en egen genetisk variant som ikke finnes lenger øst i Europa.

– Det betyr den må ha overvintret nordvest for isdekket som dekket Nord-Europa, forklarer Ellen Elverland, doktorgradsstudent ved Tromsø Museum."


Selvsagt må dette oppsiktsvekkende funnet knyttes til klimaendringer (de må jo få penger et sted fra), men ettersom det her legges vekt på tilpasning, kan man vel se dette som en aldri så liten frigjøring fra hysteriet.

"Den gjeldende oppfatningen har vært at furua vandret inn til Norge fra øst for rundt 9000 år siden, mens grana kom først for 2500–3000 år siden.

– Våre funn viser derimot at trærne i mange tusen år har klart seg i svært barskt klima, og at de har produsert frø, spredt seg og faktisk bidratt til granas genetiske struktur. Dette er et fascinerende eksempel på klimatilpasning, legger hun til."


http://www.forskning.no/artikler/2012/februar/315059