Den drepende kulda - en grunn til faktisk bekymring

Startet av Jostemikk, desember 08, 2012, 19:29:26 PM

« forrige - neste »

Jostemikk

Så vidt meg bekjent har det aldri vært for varmt til å kunne leve et godt liv her på jorda etter at dinosaurene startet sin lange suksessrike dominans. En gang i jordas barndom var jorda ei glødende kule. Så størknet skorpen, og gradvis utviklet jorda seg til den vannplaneten som har vært så fantastisk produktiv til å skape liv i alle former vi kjenner til.

Etter dette har det pekt kun en vei. Det blir kaldere. Her ligger den faren vi alle burde bekymre oss over hvis slik bekymring hjelper noe som helst. Det har nemlig vært mange ganger at deler av planeten har vært for kald til å opprettholde en samfunnstype vi kjenner i dag. En teori er at det en gang var så kaldt at hele jorda var ei iskule. Denne mulige hendelsen blir kalt Snowball earth, og hele planeten var dekket av et islag, de verste områdene på oppimot 6-7 km.

I dag er vi inne i ei istid. Ikke ei mellomistid. Geologisk sett er det ei istid, men med noen korte livsproduserende perioder der det er såpass mye mildere at isen trekker seg tilbake mot polene og gir grunnlag for artsrikdom på lavere breddegrader. Vi tar en titt bakover i tid, og denne første grafen går virkelig langt bakover, selv sett i geologisk perspektiv. Denne og den neste grafen har jeg hentet fra WUWT.

[attachimg=1]

70 millioner år, ingen av dem kaldere enn de siste 2,5 millioner av dem. Legg merke til når man tror at Antarktis smeltet, og når isen igjen la seg. La oss ta en titt på de siste 5 millioner år.

[attachimg=2]

For ca. 2,5 millioner år siden startet istiden (pleistocen), og dette er med unntak av Snowball Earth hvis den er reell, den kaldeste perioden i jordas historie.

Nå tar vi en titt på de siste 400.000 årene, og denne grafen har jeg hentet hos GRID Arendal.

[attachimg=3]

Denne rekonstruksjonen ved hjelp av iskjerneprøver viser serier av ca. 90.000 år med kulde, det vi til vanlig kalder istider. Disse blir avløst av en så altfor kort varmere periode som varer ca. 8-15 tusen år. Vi lever høyst sannsynlig helt på tampen av en slik livgivende og god varmeperiode nå. Ta en titt på denne grafen jeg lagde for en stund siden. Dataene er fra GISP-prosjektet på Grønland.



Baklengs som også denne trenden går, viser den at vi krabbet ut av forrige istid for ca. 15.000 år siden. Denne ble riktignok brått avbrutt av det mange forskere tror har vært et meteornedslag. Denne forholdsvis korte kuldeperioden kalles Yngre dryas, og dette er perioden da nesten alle våre største dyrearter døde ut. De mest kjente er kanskje mammuten og sabeltanntigeren.

Etter at jorda krabbet seg ut av denne katastrofale perioden har vi levd og blomstret og utviklet oss fra huleboere til det samfunnet vi har i dag. Ved hjelp av Knutas meget illustrative graf over de siste få tusen år skal vi til slutt ta en titt på temperaturutviklingen for de siste 3.500 år av denne interglasiale perioden. Han har også våget seg til en aldri så liten prediksjon om kommende temperaturutvikling.

[attachimg=4]

Helt til slutt har jeg et spørsmål. Kan noen svare meg på hvordan det har kunnet gått så galt med menneskeslekten at vi de siste 25 år har spredd frykt på grunn av en hypotese om en svak oppvarming?
Ja heldigvis flere der ser galskapen; men stadig alt for få.
Dertil kommer desværre de der ikke vil se, hva de ser.

Spiren

seoto

Altfor mange mennesker drømmer tydeligvis om å oppnå dommedag ;)
Vi er jo tross alt født med det endelige målet å dø.
Noen ganger er løgnen for stor til at man kan få øye på den.
Og når man ikke kan se at det er en løgn, velger man naturlig å tro på den.