20 grader varmere vintertemperaturer på Svalbard under Vikingtiden

Startet av Jostemikk, juni 22, 2011, 13:57:01 PM

« forrige - neste »

Jostemikk

20 grader varmere om vinteren på Svalbard under Vikingtiden enn på midten av 1800-tallet!

Her er fra Forskning.no i dag, en sak de har plassert utenfor klima- og miljøbolken:

Det siste årtusenet har den gjennomsnittlige vintertemperaturen i Longyearbyen variert fra minus 5 grader rundt år 1000 til minus 25 grader rundt år 1850. Temperaturen i Vardø varierte fra 1 kuldegrad rundt år 1000 til 10 kuldegrader rundt år 1850.

– Historiene om hvor kaldt det var på Svalbard under fangstepoken på 1800-tallet er ikke overdrevne. Da må det ha vært virkelig iskaldt å oppholde seg på Svalbard om vinteren, sier Elisabeth Isaksson.

Sammen med forskerkolleger har hun brukt iskjerner fra tre Svalbard-isbreer til å fastslå vintertemperaturen i Longyearbyen og Vadsø gjennom tusen år.


Bilde av iskjerneprøve, Wikimedia:Tenk at media, enkelte klima"forskere" og andre bruker slutten av denne ekstreme kuldeperioden som starttidspunkt for dagens temperaturserier! Greit nok at tidspunktet sammenfaller med utviklingen av rimelig gode temperaturserier for mange av de vestlige land, men da burde det vært kommentert. Det er slett ikke noe unormalt eller "totalt uforutsett" ved dagens temperaturvariasjoner. Det eneste "unormale" var Den lille istid. Jeg tror vi alle skal være ytterst takknemlige for at den forferdelige tidsepoken er over. Vi får alle krysse det vi har av fingre for at verden ikke blir kastet ut i et slikt kuldehelvete igjen i nær fremtid.

Denne saken er nok en påminnelse om hvor uhyre viktig det var for det IPCC-tro paleoklimatologi-miljøet å konstruere Hockeykølla.

Ja heldigvis flere der ser galskapen; men stadig alt for få.
Dertil kommer desværre de der ikke vil se, hva de ser.

Spiren

seoto

Selvsagt var kølla nødvendig for dem - hvordan skulle de ellers kunne skremme vannet av folk?
Den var nok heller to hengekøye - en lang en fra høymiddelalderen fram til etter den lille istid, og en kort en fra 1940-tallet.
Noen ganger er løgnen for stor til at man kan få øye på den.
Og når man ikke kan se at det er en løgn, velger man naturlig å tro på den.

Amatør1

Sitat fra: Jostemikk på juni 22, 2011, 13:57:01 PM
Tenk at media, enkelte klima"forskere" og andre bruker slutten av denne ekstreme kuldeperioden som starttidspunkt for dagens temperaturserier! Greit nok at tidspunktet sammenfaller med utviklingen av rimelig gode temperaturserier for mange av de vestlige land, men da burde det vært kommentert. Det er slett ikke noe unormalt eller "totalt uforutsett" ved dagens temperaturvariasjoner. Det eneste "unormale" var Den lille istid. Jeg tror vi alle skal være ytterst takknemlige for at den forferdelige tidsepoken er over. Vi får alle krysse det vi har av fingre for at verden ikke blir kastet ut i et slikt kuldehelvete igjen i nær fremtid.

Denne saken er nok en påminnelse om hvor uhyre viktig det var for det IPCC-tro paleoklimatologi-miljøet å konstruere Hockeykølla.

Den lille istid kan være på vei tilbake, om vi antar at sola står for de naturlige klimavariasjonene. Sola går som kjent i dvale nå, på samme måte som under Maunder Minimum 1645-1715, dvs. omtrent samtidig med den lille istid. Disse flekkene kommer og går etter den såkalte 11-års-syklusen (som varierer endel i lengde og intensitet) og er er et sentralt mål på solaktiviteten, vi har empiriske måledata tilbake til begynnelsen av 1600-tallet:


Følgende diagram er ikke så kjent for mange, men kanskje vil mange flere lære å kjenne det framover:


Det diagrammet viser, er solforskeren Ken Livingston sine målinger av magnetisk feltstyrke i solas solflekker siden 1990. Det han har observert er at solflekkene viser en gradvis svekkelse uavhengig av 11-års syklene i solflekktallene. Solflekkene ser sorte ut fordi de er kaldere enn omgivelsene, jo kraftigere magnetfelt i flekkene, jo sortere blir de (for å si det litt forenklet). Når magnetfeltene blir svekket, blir flekkene etter hvert vanskeligere å se. I 2005 skrev Livingston & Penn et paper der de henviste til disse målingene og predikterte at solflekkene ville bli usynlige etter 2015 dersom trenden fortsatte. Idag skriver vi 2011, og trenden fortsetter, se diagrammet. Når feltsyrken faller under 1500 Gauss, blir flekkene ike lengre synlige.

Poenget er at stadig fler mener dette er iferd med å skje nå (NASA inkludert), og at det var akkurat det samme som skjedde under Maunder Minimum 1645-1715. Den øverste grafen over solflekktall vil høyst sannsynlig få et tilsvarende opphold i årene framover lignende hva vi opplevde 1645-1715.
It is easier to lie to someone than to convince them, that they have been lied to

Jostemikk

Takk for flott innlegg, Amatør1!

Det er liten tvil om at vi går spennende tider i møte. At sola nå har kommet sterkere på banen, eller rettere, at flere forskere nå begynner å ta innover seg at sola har spilt en større rolle enn "mainstream" har gitt den æren for, er meget interessant. Det gjenspeiler seg flere steder dette, blant annet i bloggen til Terje Wahl:

http://www.forskning.no/blog/terjewahl

Selv leser jeg så mye jeg kan om dette. Det skorter nok litt på kunnskapen innimellom, men innlegg som du la ut nå hjelper på. ;)
Ja heldigvis flere der ser galskapen; men stadig alt for få.
Dertil kommer desværre de der ikke vil se, hva de ser.

Spiren

Amatør1

Takk selv for et flott forum, der det faktisk går an å drøfte litt fritt! En befrielse.

Linken din var jo svært interessant, den hadde jeg ikke sett før. Klimaforskning.com begynner virkelig å gjøre nytte for seg   ;D

Wahl sier jo omtrent det samme som jeg har påpekt i innlegget over, og som jeg har gjentatt mange ganger på AD 8) Wahl er dog litt unøyaktig med formuleringene: "feltstyrken der er på vei ned, samtidig som det kreves en viss minimumsverdi av feltstyrke for at en solflekk skal kunne dannes". Det er ikke helt riktig, data fra Maunder Minimum viser at solsyklene var aktive, så flekkene var der, men med så lav feltstyrke at kontrasten mot omgivelsene ble for svak, slik at flekkene ikke kunne sees.

Jeg ser at Wahl planlegger å diskutere påvirkning i solaktiviteten fra planetbevegelser. Det er et skikkelig minefelt.
It is easier to lie to someone than to convince them, that they have been lied to