Vulkanutbrudd - hva er effekten på global temperatur?

Startet av Jostemikk, august 12, 2012, 18:12:59 PM

« forrige - neste »

Obelix

#45
Sitat fra: Jostemikk på juni 11, 2013, 18:42:11 PM
I dette innlegget vil det først og fremst handle om utbruddet på Mt. St. Helens i staten Washington, USA, 18. mai 1980. .... 

Interessant tema. Jeg ser grafen på en annen måte enn Jostemikk med tanke på hva som skjedde etter utbruddene. Det virker å være et utflatning rett etter vulkanutslippene, og en markant nedgang t
i temperaturen året etter.
For en ting er den kortvarige, akuttte effekten men så har vi jo det som kommer etter en stund, nettopp pga. tregheter i medium'ene luft og vann.  Jeg ringet rundt det jeg fant interessant i grafen.
No fear for the real men! No hope for the scared!

Jostemikk

Sitat fra: Obelix på juni 11, 2013, 19:23:32 PM
Interessant tema. Jeg ser grafen på en annen måte. Det virker å være et utflatning rett etter ulkanutslippene, og en markant nedgang året etter.

Obelix, den grafen var ment å vise utviklingen de neste 10-15 år, og når det gjelder den umiddelbare nedgangen på disse globale seriene, har jeg skrevet mengder av innlegg om dem. Disse nedkjølende dataene finnes verken lokalt eller regionalt i slikt omfang at det kan føre til den nedgangen som vises. Det som derimot vises er at ingen korte perioder har mer manglende data enn de rett etter disse vulkanutbruddene. Dette har jeg også skrevet omfattende om.

Noe annet skjedde også rett etter 1980. The Team måtte forklare "divergensproblemet". Da holdt det ikke bare å vise til årsaken til mindre vekst. Helt tydelig følte noen et behov for å få ned temperaturen etter utbruddene også. Kan kanskje være derfor The Team var så ivrige etter å få sine egne inn i vulkangruppa i klimarapportene?

Som jeg også skrev, kan alt det jeg skrev i forrige innlegg være galt. Forskningen jeg linket til kan være gal også. Alt kan være galt. Imidlertid er det allikevel slik at både du og jeg må vite hvor lenge både den nedkjølende og den oppvarmende effekten av utbruddet på Mt. St. Helens varte, samt over hvilke lokasjoner det hadde innvirkning. Først da kan vi vite, men både du og jeg vet at det ikke finnes nok grunnlagsdata til at vi noen sinne vil finne svaret. Det fører til spekulasjoner om hvordan ting henger sammen, og slik tror jeg det må være. Både gale og korrekte tanker kan ha verdi, og når det gjelder denne saken jeg presenterte i forrige innlegg antar jeg at den vil føye seg inn i rekken av de gale tankene. Enkleste måte å få det til å skje er å legge fram bedre, mer sannsynlige argumenter.
Ja heldigvis flere der ser galskapen; men stadig alt for få.
Dertil kommer desværre de der ikke vil se, hva de ser.

Spiren

Obelix

Jostemikk, jeg forstår hva du skriver, og som sagt er det et meget interessant tema. Og det er ikke snakk om at du Jostemikk har skrevet "rett eller galt", for det er slik jeg ser meget interessant og lærerikt, det du har skrevet. Jeg kan selvsagt ha feil vurderinger! For hva er forklaringene til det vi ser? - Er det juksteringer? Hvorfor var det så lite data i tiden etter vulkanutslippene? - Man skulle jo tro at det ville vært motsatt, at alskens forskere hadde ramla ut fra sine institutter og hatt sin "field day".
Uansett hva som er forklaringen på dise spørsmålene, så er 2 av de 4 blå sirkelene jeg tegna inn, rundt 2 kraftige temperaturfall året etter vulkanutslippene. Jeg antar at dette har sammenheng med tregheter i mediumene som tar imot varmen.

Og jeg antar jeg at grunnen til at the Team vile ha sine egne i vulkangruppa er for nettopp for å "hide the decline", altså sørge for at hockey-kølla ikke fikk noen stygge bulker på seg.

Og så er vi alle klar over at klima-røylsa møter motbør fra naturen selv. Selv om vi har hatt "katastrofal" økning av CO2 i atmposfæren fra 1998 så har temperaturen først flata ut, før den har begynt på en nedadgående trend. Og denne våren har jeg sett NASA komme med 2 forskjellige uttalelser om at CO2 i øvre delen av atmosfæren bidrar til raskere varmetap fra atmosfæren. Fortsetter NASA i dette nye sporet, så er det ikke mye igjen av klimaskremslene etter hvert.
No fear for the real men! No hope for the scared!

Jostemikk

Obelix, jeg kan tenke meg at et av de interessante temaene er energiutvekslingen mellom hav og atmosfære. Når avfallet fra utbruddene legger seg rundt Ekvator slik dataene fra NASA-satellittene viser, vil de skygge for sola. Kan dette trigge en eller annen respons fra havet? Hvis det er slik, at havet kompenserer etter søken om temperaturlikevekt, og det samtidig er slik at temperaturen om natta øker, kan systemets totale respons på vulkanutbrudd i enkelte tilfelle kanskje være en overreaksjon?

Jeg antar vi har altfor sparsomt med data av både kvantitet og kvalitet bra nok til å finne ut av dette. Kunnskapen om klimaeffekten etter kraftige utbrudd vil øke betraktelig neste gang det smeller en VEI 5 eller kraftigere. Det kan "dessverre" risikere å være 50 år eller mer til dette skjer.

Et annet interessant tema er at noen publikasjoner peker på at vulkanutbrudd kan forandre plasseringen til atmosfæresirkulasjonene. Det kan være mange effekter av ting som skjer, og vi kan bare fortsette letingen etter sammenhenger. Skal jeg komme med en anbefaling, må det være å aldri ta noe som kommer fra The Team-medlemmer for god fisk.
Ja heldigvis flere der ser galskapen; men stadig alt for få.
Dertil kommer desværre de der ikke vil se, hva de ser.

Spiren

Obelix

Sitat fra: Jostemikk på juni 11, 2013, 20:08:37 PM
Obelix, jeg kan tenke meg at et av de interessante temaene er energiutvekslingen mellom hav og atmosfære. Når avfallet fra utbruddene legger seg rundt Ekvator slik dataene fra NASA-satellittene viser, vil de skygge for sola. Kan dette trigge en eller annen respons fra havet?
Ja, dette er i aller høyeste grad interessante spørsmål. Vi hadde desverre ikke noen ARGO-bøyer dengang da Mt. Pinatubo hadde sitt utbrudd. Det hadde vært artig å sett på hvordan Stillehavet reagerte, både på kort sikt, men også i påfølgende år.

Sitat fra: Jostemikk på juni 11, 2013, 20:08:37 PM
Skal jeg komme med en anbefaling, må det være å aldri ta noe som kommer fra The Team-medlemmer for god fisk.

Helt enig! Det norske medlemmet klarer ikke engang å holde seg for godt til å la være å  inisunere at smeltevannsflommen i Gudbrandsdalen i Mai i år skyldets menneskeskapte klimaendringer! Makan!  Så vi burde faktisk gå ut ifra at hva de sier er stikk motsatt av hva som er realiteten.
No fear for the real men! No hope for the scared!

Okular

Sitat fra: Jostemikk på juni 11, 2013, 18:42:11 PM
Så kraftige utbrudd som styrke 5 eller høyere er svært sjeldne. Under lister jeg alle som er registrert fra og med 1815.

Tambora 15. april 1815, Indonesia, VEI 7
Cosiguina 20. januar 1835, Nicaragua, VEI 5
Krakatau 27. august 1883, Indonesia, VEI 6
Santa Maria 24. oktober 1902, Guatemala, VEI 6
Novarupta Alaska-halvøya, 6. september 1912, USA, VEI 6
Mt. St. Helens Washington, 18. mai 1980, USA, VEI 5
El Chicon 28. mars 1980, Mexico, VEI 5
El Chicon 4. april 1980, Mexico, VEI 5
El Chicon 25. mai 1980, Mexico, VEI 5
Mt. Pinatubo 15. juni 1991, Filippinene, VEI 6

Flere er det ikke, og verdt å merke seg er tettheten i utbruddene 1980-1991.

Hei, Jostemikk. Ja, det evige stridsspørsmålet ... ;)

Vil bare nevne, du har nok glemt Gunung Agung 1963/64 som hadde minst to store eksplosive utbrudd i 1963, hvorav i hvert fall det første (17. mars) var av styrke 5. Totalt varte utbruddet i omtrent ett år, fra februar 1963 av.

El Chichón hadde dessuten utbrudd i 1982, ikke 1980.

Jostemikk

Takk for 1982-opplysningen, Okular. Jeg skrev den første, og kopierte deretter. Derfor ble alle gale når jeg først hadde skrevet feil i den første.

Det er ikke så stort stridsspørsmål. Det som finnes av uenighet er jaggu godt å ha når en ser på hvor enige vi er i mye annet. Når det gjelder vulkansaken, så vil jeg bli sikrere og sikrere på at jeg tar feil jo bedre du og andre argumenterer mot det jeg skriver, tror, antar, og er usikker på. Det eneste jeg vel er bortimot 100 % sikker på er at når de lokale og de regionale temperaturseriene på jorda ikke viser nedkjøling etter utbruddene som er i nærheten av å kunne gi seg utslag som de globale seriene, har uglene begynt å spise mose. Noen av de mest interessante lokasjonene mangler dessuten data. Da tyter det mose både her og der.

På lista fra NOAA jeg legger til grunn, skriver de at Agung var VEI 4.
Ja heldigvis flere der ser galskapen; men stadig alt for få.
Dertil kommer desværre de der ikke vil se, hva de ser.

Spiren

Jostemikk

Jeg har tidligere brukt noen grafer fra Rimfrost.no for å poengtere noe av det jeg synes er viktig å få fram. Her er et godt eksempel på hva jeg mener med manglende data i forbindelse med vulkanutbruddene fra 1980-1991. Heia NASA og GISStemp...



De eneste to stedene det mangler data på en serie på 107 år er etter vulkanutbruddene. James Hansen mener at utbruddet på Mt. Pinatubo i juni 1991 hadde påvirkning i 10 år. Vel. De ti årene ble det varmere på jorda. Etter disse ti årene har det blitt kaldere.

Jeg skulle ønske det fantes data som viste hvor mye de solstråle-blokkerende aerosolene ble varmet opp av sola. Forrige uke leste jeg en publikasjon som tok for seg solas oppvarming av oksygen og nitrogen. Mener tallet på den direkte oppvarmende effekten av sola var 1w/m2. Hva med ei kølsvart askesky som sola skinner på? Aske fungerer i hvertfall godt i bakken her jeg bor når jeg vil bli kvitt is og snø.

Ja heldigvis flere der ser galskapen; men stadig alt for få.
Dertil kommer desværre de der ikke vil se, hva de ser.

Spiren

Jostemikk

Sitat fra: Obelix på juni 11, 2013, 20:26:34 PM

Sitat fra: Jostemikk på juni 11, 2013, 20:08:37 PM
Skal jeg komme med en anbefaling, må det være å aldri ta noe som kommer fra The Team-medlemmer for god fisk.

Helt enig! Det norske medlemmet klarer ikke engang å holde seg for godt til å la være å  inisunere at smeltevannsflommen i Gudbrandsdalen i Mai i år skyldets menneskeskapte klimaendringer! Makan!  Så vi burde faktisk gå ut ifra at hva de sier er stikk motsatt av hva som er realiteten.

Dette med at de sier stikk motsatt er noe jeg lenge har forsøkt sette fokus på når det gjelder politikere, Obelix. The Team opptrer med en klar, autoritær, politisk agenda. Ofte ser vi uttrykket å putte hesten foran vogna i forbindelse med hva medlemmer av The Team har gjort. Kanskje de ikke kan annet etter først å ha kommet så forbasket skjevt ut? Å forsvare feil med ytterligere feil for å skjule den opprinnelige feilen er sjelden god butikk i lengden.
Ja heldigvis flere der ser galskapen; men stadig alt for få.
Dertil kommer desværre de der ikke vil se, hva de ser.

Spiren

Okular

#54
Sitat fra: Jostemikk på juni 11, 2013, 20:54:59 PM
På lista fra NOAA jeg legger til grunn, skriver de at Agung var VEI 4.

Vel, 'Global Volcanism Program' er i så fall ikke enig med NOAA. Ifølge dem hadde Agung tre utbrudd fra 18. februar til 16. mai 1963, hvorav det midterste (17. mars) var av kategori VEI5. Det første var kat3, det siste var kat4. Det ser ut som om bl.a. Wikipedia forholder seg til hva GVP sier snarere enn NOAA. Jeg trodde det var temmelig allment anerkjent at Agung 1963/64 var en femmer på VEI-skalaen. Så pussig at NOAA kommer til en annen konklusjon.

Vel, som du sier, indeksen i seg selv er nok ikke 100% nøyaktig og er tydeligvis åpen for ulike fortolkninger, vurderinger og vektinger ...

Jostemikk

Her er den nyeste siden til NOAA. NOAA - The Significant Volcanic Eruption Database

Snåle greier at de ikke klarer bli innbyrdes enige. Skal titte litt på geografi, utbruddets type, utbruddets innhold, varighet etc. etter hvert. Kan godt være vi klarer sile ut noen opplysninger. Her er hele lista fra NOAA fra og med 1960:

1960525TsuEq*PuyehueChile-CChile-40.59-72.1172236Stratovolcano3          
1961818  *AsamaHonshu-JapanJapan36.4138.532560Complex volcano2T11       
1962629  *TokachiHokkaido-JapanJapan43.42142.682077Stratovolcano3T51111     
19621231  *GamalamaHalmahera-IndonesiaIndonesia.8127.3251715Stratovolcano2 5151     
1963219TsuEq*AgungLesser Sunda IsIndonesia-8.342115.5083142Stratovolcano4P,T,M,A114846243     
1963313  *IrazuCosta RicaCosta Rica9.979-83.8523432Stratovolcano3M,T401 1  4003 
196355  *SemeruJavaIndonesia-8.108112.923676Stratovolcano2T11       
1963521  *VillarricaChile-CChile-39.42-71.932847Stratovolcano2M 1       
196395  *BaturLesser Sunda IsIndonesia-8.242115.3751717Caldera2 21     1 
1963928  *FuegoGuatemalaGuatemala14.473-90.883763Stratovolcano3M71       
196411  *PaluwehLesser Sunda IsIndonesia-8.32121.708875Stratovolcano2 1131     
196433  *VillarricaChile-CChile-39.42-71.932847Stratovolcano2M221       
19641213  *Dieng Volc ComplexJavaIndonesia-7.2109.922565Complex volcano1 1143       
1965928Tsu *TaalLuzon-PhilippinesPhilippines14.002120.993400Stratovolcano4P,W3553   1 1 
1966113Tsu *TinakulaSanta Cruz Is-SW PacSolomon Is.-10.38165.8851Stratovolcano3          
1966426  *KelutJavaIndonesia-7.93112.3081731Stratovolcano4M,m,P2153862     
1966812  *AwuSangihe Is-IndonesiaIndonesia3.67125.51320Stratovolcano4P,M,I39110003   2 
1966814  *Lengai, Ol DoinyoAfrica-ETanzania-2.75135.9022890Stratovolcano4      1   
1967112  *MerapiJavaIndonesia-7.542110.4422947Stratovolcano3P31       
196778  *Lengai, Ol DoinyoAfrica-ETanzania-2.75135.9022890Stratovolcano3      1   
1967831  *SemeruJavaIndonesia-8.108112.923676Stratovolcano3M31   1   
19681   *SemeruJavaIndonesia-8.108112.923676Stratovolcano2m37231523     
1968421  *MayonLuzon-PhilippinesPhilippines13.257123.6852462Stratovolcano3M,P61       
1968729  *ArenalCosta RicaCosta Rica10.463-84.7031657Stratovolcano3P,T802       
1969128  *IyaLesser Sunda IsIndonesia-8.88121.63637Stratovolcano3T,m21101  2872 
1969321Tsu *DidicasLuzon-N ofPhilippines19.077122.202244Compound volcano2W         
197055  *HeklaIceland-SIceland63.98-19.71491Stratovolcano3      1   
1971812  *Hudson, CerroChile-SChile-45.9-72.971905Stratovolcano3M31       
197196Tsu *TinakulaSanta Cruz Is-SW PacSolomon Is.-10.38165.8851Stratovolcano3          
1971914  *FuegoGuatemalaGuatemala14.473-90.883763Stratovolcano3M,T101       
19711026  *La PalmaCanary IsSpain28.58-17.832426Stratovolcano2  1   1   
19711029  *VillarricaChile-CChile-39.42-71.932847Stratovolcano2M151       
197269  *Fournaise, Piton de laIndian O-WReunion-21.22955.7132631Shield volcano2I31       
1972109Tsu *Ritter IslandNew Guinea-NE ofPapua New Guinea-5.52148.121140Stratovolcano1          
1973127  *VestmannaeyjarIceland-SIceland63.43-20.28279Submarine volcano3G11       
19731   *PaluwehLesser Sunda IsIndonesia-8.32121.708875Stratovolcano3      1 1 
19731   *SemeruJavaIndonesia-8.108112.923676Stratovolcano2M121       
1973125  *IliwerungLesser Sunda IsIndonesia-8.54123.591018Complex volcano2W21       
1974211  *Karangetang [Api Siau]Sangihe Is-IndonesiaIndonesia2.78125.481784Stratovolcano3A41       
1974617  *Sakura-jimaKyushu-JapanJapan31.58130.671117Stratovolcano3M31       
1974728  *Niigata-Yake-yamaHonshu-JapanJapan36.92138.032400Lava dome2T31       
197489  *Sakura-jimaKyushu-JapanJapan31.58130.671117Stratovolcano3M51       
19741010  *FuegoGuatemalaGuatemala14.473-90.883763Stratovolcano4T,M 1       
19741017Tsu *Ritter IslandNew Guinea-NE ofPapua New Guinea-5.52148.121140Stratovolcano1          
19751   *MarapiSumatraIndonesia-.381100.4732891Complex volcano2M802   3 3 
1975617  *ArenalCosta RicaCosta Rica10.463-84.7031657Stratovolcano3 21 1     
19751129TsuEq*KilaueaHawaiian IsUnited States19.425-155.2921222Shield volcano0W         
1976812  *SangayEcuadorEcuador-2.03-78.335230Stratovolcano3T2141     
1976831  *SemeruJavaIndonesia-8.108112.923676Stratovolcano2M1193       
1976915  *Karangetang [Api Siau]Sangihe Is-IndonesiaIndonesia2.78125.481784Stratovolcano2P1111  241 
1977110  *NyiragongoAfrica-CCongo, DRC-1.5229.253470Stratovolcano1L 2   3   
197745  *KarthalaIndian O-WComoros-11.7543.382361Shield volcano0  1   1   
1977427  *KraflaIceland-NEIceland65.73-16.78650Caldera1      1   
197782  *KliuchevskoiKamchatkaRussia56.057160.6384835Stratovolcano3T11       
1978113  *UsuHokkaido-JapanJapan42.53140.83731Stratovolcano3m3121     
1978729  *BulusanLuzon-PhilippinesPhilippines12.77124.051565Stratovolcano2      1   
197892  *Santa MariaGuatemalaGuatemala14.756-91.5523772Stratovolcano3M11       
1979220  *Dieng Volc ComplexJavaIndonesia-7.2109.922565Complex volcano1G1493       
197938  *KarkarNew Guinea-NE ofPapua New Guinea-4.649145.9641839Stratovolcano2P21       
197975  *EtnaItalyItaly37.73415.0043350Stratovolcano2T91231     
197996  *AsoKyushu-JapanJapan32.88131.11592Caldera2T31111     
1980518TsuEq*St. HelensUS-WashingtonUnited States46.2-122.182549Stratovolcano5P,M,T572  20004  20
1980817  *HeklaIceland-SIceland63.98-19.71491Stratovolcano3      1   
1981317  *EtnaItalyItaly37.73415.0043350Stratovolcano2     103   
1981427  *AlaidKuril IsRussia50.858155.552339Stratovolcano2      1   
1981630  *MayonLuzon-PhilippinesPhilippines13.257123.6852462Stratovolcano m2003       
198195  *PaluwehLesser Sunda IsIndonesia-8.32121.708875Stratovolcano2P     1 1 
1982328 Eq*Chichon, ElMexicoMexico17.36-93.2281150Tuff cone5P,T,M,S18794  3.32   
198244  *Chichon, ElMexicoMexico17.36-93.2281150Tuff cone5P331       
1982517  *GalunggungJavaIndonesia-7.25108.052168Stratovolcano4I,T682  153   
1982527  *Chichon, ElMexicoMexico17.36-93.2281150Tuff cone5m11       
198338  *KliuchevskoiKamchatkaRussia56.057160.6384835Stratovolcano2T11       
1983723  *Colo [Una Una]Sulawesi-IndonesiaIndonesia-.17121.608507Stratovolcano4      1   
1983817Tsu *IliwerungLesser Sunda IsIndonesia-8.54123.591018Complex volcano1W         
1983103 Eq*Miyake-jimaIzu Is-JapanJapan34.08139.53815Stratovolcano3      1   
1984815  *San JoaquinAfrica-WEquatorial Guinea3.358.632009Shield volcano G371       
198499  *MayonLuzon-PhilippinesPhilippines13.257123.6852462Stratovolcano3M11       
19851113  *RuizColombiaColombia4.895-75.3225321Stratovolcano3M230804100004     
1986724  *StromboliItalyItaly38.78915.213926Stratovolcano2T11       
1986821  *Oku Volc FieldAfrica-WCameroon6.2510.53011Maar3G170043003     
19861015  *MerapiJavaIndonesia-7.542110.4422947Stratovolcano2M11       
19861115  *OshimaIzu Is-JapanJapan34.73139.38758Stratovolcano3I11       
1987125  *PacayaGuatemalaGuatemala14.381-90.6012552Complex volcano3   151 1632 
1987417  *EtnaItalyItaly37.73415.0043350Stratovolcano2T2171     
1987121 Eq*SirungLesser Sunda IsIndonesia-8.51124.148862Complex volcano           
198859  *Banda ApiBanda SeaPacific Ocean-4.525129.871640Caldera3T,L41       
198876  *ArenalCosta RicaCosta Rica10.463-84.7031657Stratovolcano3T11       
19881225  *LonquimayChile-CChile-38.377-71.582865Stratovolcano3T11       
199022  *ShiveluchKamchatkaRussia56.653161.363283Stratovolcano3      1   
1990210  *KelutJavaIndonesia-7.93112.3081731Stratovolcano4T,P321       
1990529  *SabancayaPeruPeru-15.78-71.855967Stratovolcano3      1   
1990719  *Santa MariaGuatemalaGuatemala14.756-91.5523772Stratovolcano3T41       
19901117  *UnzenKyushu-JapanJapan32.75130.31500Complex volcano1P431       
1991615 Eq*PinatuboLuzon-PhilippinesPhilippines15.13120.351486Stratovolcano6P,m,I450341 3  40
Ja heldigvis flere der ser galskapen; men stadig alt for få.
Dertil kommer desværre de der ikke vil se, hva de ser.

Spiren

Jostemikk

#56
Tidligere har jeg tatt opp utbruddet på Tambora 1815. Dette utbruddet i Indonesia er stipulert til VEI 7, og er det kraftigste landutbruddet vi har hatt på mange hundre år. Hva som skjer under havets overflate vet vi svært lite om.

Selv dette utbruddet som har fylt historiebøkene med skriverier om året uten sommer, er svært vanskelig å finne igjen i temperaturdataene, og det gjør det ikke enklere at temperaturdata fra den tiden er svært sparsomme. Mainstream påstår, ikke uventet, at Arktis skal være blant de områdene som skal merke temperaturnedgangen mest, og Grønland er nevnt i et par forskningsrapporter jeg har henvist til tidligere, og dokumentert som spinnville sammenlignet med temperaturdata.

Engelske Tony Brown (tonyb) har samlet meget store mengder historisk dokumentasjon om forholdene i Arktis. Han har dessuten samarbeidet med Met Office for å forlenge CET-serien bakover i tid. Hans artikler om Arktis er meget lærerike, og takket være at hans hjemland var en stor sjøfartsnasjon med mengder av eventyrere som ønsket kartlegge mest mulig av de Arktiske områdene, har han svært mye historisk dokumentasjon å slå i bordet med. Her er litt.

http://noconsensus.wordpress.com/2009/06/16/historic-variation-in-arctic-ice-tony-b/

SitatThe reconstruction of the ice area around Newfoundfland, temperature records from Nansen and by others earlier in this article, written records from Newfoundland, the Board of Trade, The Royal Society and The Hudson Bay Co all illustrate these events occurred and were properly recorded. This period of 'Scoresby's warming'can be dated reasonably from around 1815 to around the time when the ice started to return, as observed by expeditions to Greenland over 40 years later. That is not to say there wre not periods of cold amongst the warmth, or that there were not periods of warmth amongst the cold, during the rst of this century. This observation is borne out by this excellent collection of ships logs, which date Scoresby's great warming more precisely from 1815 to 1860.

Ganske interessant. En varmeperiode i Arktis av så stor betydning at den fikk eget navn etter en av Arktisfarerne, eventyrerne og hvalfangerne, og den varte ca 40 år fra og med 1815. Vel, 1815 er året vulkanen smalt på Tambora.

Sitat"The uncharted coastline of east Greenland became clear of ice around 1820, and in 1822 Scoresby, in the midst of an arduous whaling voyage, sailed along some 400 miles of this inhospitable landscape, charting it, and naming point as he went in honour of scientific and other friends, chief of which was Scoresby Sound, named for his father. Almost all his place names survive today."

Det finnes altså solid dokumentasjon på at isen rundt Grønland trakk seg tilbake i årene etter utbruddet på Tambora i 1815. Det er mengder av steder på nordvestkysten av Grønland og områdene vestover som er oppkalt etter Scoresby, eller han har gitt stedene navn selv. På mange måter var utbruddet på Tambora i 1815 starten på en sakte krabbing oppover fra Den lille istiden. Så "kaldt" ble det etter det utbruddet...
Ja heldigvis flere der ser galskapen; men stadig alt for få.
Dertil kommer desværre de der ikke vil se, hva de ser.

Spiren

Obelix

Det var mye lesestoff i artikkelen Tony Brown hadde skrevet. Lagret bildet av Amundsen's reiserute i Nordvest-passasjen. Kjekt å ha  :)
Jeg tror jeg - at vulkanutbruddet var ikke det som var starten på en varmere periode i den tiden. Jeg mener det skyldes at PDO i 1815 var positiv, etter 2 år med negativ PDO. Så kom utbruddet i 1815 som ga året 1816 med "uteblitt" sommer. 1816 hadde et stort utslag til negativ PDO. Dette er i tråd med tanken om at lufta hadde langt mer partikler i seg enn vanlig, og dermed hinderet solas stråler til å komme ned til bakkenivå. Etter dette året var PDO positiv igjen. Og utover i det århundret var PDO for det meste i aller høyeste grad positivt.
Hvorfor? - Jeg antar at det  skyldtes at jorden fikk mer energi fra sola igjen, i form av flere kraftige solfekkaktivitets-sykluser, pluss det åpenbare, at etter en kort stund forsvant partiklene fra lufta, og den nedkjølende effekten forsvant.
Tony Brown skrev dette i artikkelen:
SitatClearly the eruption of Tambora (or other factors) had a profound effect on the climate of the Arctic over a very short period, as previous mentions of especially harsh winters in Newfoundland in previous decades are hard to find. Whether soot particlates from the eruption could have fallen on the arctic to cause the melting is doubtful, as no discolouration of the ice/snow can be found in any record, so the net effect of the eruption is probably to have caused the severe ice mentioned in the 'year without a summer', which then quickly disappeared in the Enso year.

Så, det som jeg antar er forklaringen, er at jorden ville fått enda mer issmelting i Arktis, og en varm og god sommer i 1816, hadde det ikke vært for vulkan-utbruddet i 1815. Men, det kom - og ødela for utviklingen i ett år, før jorden "var tilbake" på sin naturlige 30-års-syklus med varmere vær.
No fear for the real men! No hope for the scared!

Jostemikk

#58
Sitat fra: Obelix på juni 12, 2013, 17:12:31 PM
Jeg tror jeg - at vulkanutbruddet var ikke det som var starten på en varmere periode i den tiden.

I går skrev jeg om at vulkanutbrudd er antatt å påvirke oscillasjonene. Når det gjelder tilbakeregningen av PDO kan du bare glemme den som noe av vitenskapelig verdi. Dette kan du også gjøre med alle temperaturserier for den sørlige halvkulen, og ikke minst alt som har å gjøre med SST. SST er for den sørlige halvkule ofte utregnet etter noen få datapunkter fra EN landstasjon. En eneste dekkende halve jorda...

Jo, Obelix. Etter 1815 krabbet jorda ut av Den lille istiden. Det du legger til grunn er mainstreams (The Teams) påståtte klimaeffekt fra vulkaner, og det er jo nettopp den jeg retter et kritisk søkelys mot. De sier at store vulkanutbrudd har en nedkjølende effekt på jorda som varer mange år. Det skjedde ikke etter Tambora, akkurat som det ikke skjedde etter utbruddene 1980-1991. Disse tre utbruddene var sammen ikke så store som Tambora.

Årlige variasjoner ser vi hele tiden. Kalde vintre og somre under en oppvarmende langtidstrend og motsatt. Som jeg allerede har nevnt, er påstanden fra mainstream (The Team) at særlig Grønland blir kaldere etter utbrudd. Dette har jeg motbevist ved å legge ut temperaturdata i månedsoppløsning fra Grønland. Mainstream tar feil.

Hva angår "Året uten sommer", så har vi hatt noen av dem de siste årene her i Norge. Det ville vært forferdelig nød i vårt land nå hvis samfunnet forøvrig var som på 1800-tallet. Store deler av befolkningen ville strøket med. Hvilket vulkanutbrudd skyldes dette?
Ja heldigvis flere der ser galskapen; men stadig alt for få.
Dertil kommer desværre de der ikke vil se, hva de ser.

Spiren

Jostemikk

Her er Tyholt-serien. Det ble flere grader varmere i Trondheim i tiåret etter Tambora-utbruddet.



Denne serien har høyst sannsynlig en solid negativ misvisning i starten, men dette skal jeg komme tilbake til en dag jeg får tid.
Ja heldigvis flere der ser galskapen; men stadig alt for få.
Dertil kommer desværre de der ikke vil se, hva de ser.

Spiren